szerző:
Eduline

Egyre több magyar diák választja az osztrák felsőoktatást, és a legnépszerűbb egyetemet, a Universität Wient.

©

Február 5-ig jelentkezhettek a Bécsi Egyetem nyári szemeszterére - hívta fel a figyelmet a Magyar Diákok Egyesülete. Újdonság, hogy a 2014/2015-ös tanévtől felvételit tartanak a tanári szakokon.

Emellett az üzleti gazdaságtan, a nemzetközi üzleti gazdálkodás, a közgazdaságtan, a biológia, a gyógyszerészet, a táplálkozástudomány, apszichológia, valamint a kommunikáció és médiatudomány szakokra is felvételiznetek kell - korábban a legnépszerűbb szakokra felvételi vizsga nélkül is be lehetett kerülni.

Ezekre a szakokra március 1. és július 15. között jelentkezhettek. Legkésőbb augusztus 10-ig el kell készítenetek a német nyelvű online önértékeléseteket, szeptember 4-én pedig teljesítenetek kell az írásbeli felvételi vizsgát. A felvételi eljárás részleteit és határidejeit itt találjátok. Akik bejutnak, november 30-ig kezdhetik meg tanulmányaikat.

A Magyar Diákok Egyesületének adatai szerint 2012-ben a Bécsi Egyetem volt a legnépszerűbb a magyar diákok körében, ebben az évben 146 elsőéves kezdte meg itt a tanulmányait, ezzel 712-re nőtt az itt tanuló magyarok száma. Az osztrák egyetemek amúgy is egyre népszerűbbek a hazai diákok körében, 2004 és 2012 között kétharmaddal nőtt az Ausztriában továbbtanuló magyarok száma. Erről szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Ennek oka, hogy az Európai Unió tagországaiból érkező diákok csaknem ingyen (félévenként 17 euróért) tanulhatnak az osztrák egyetemen, nincsen hallgatói szerződés sem, és a magyar érettségit is elfogadják. Ausztriai továbbtanulás tandíj nélkül: így szerezhettek külföldi diplomát.

Miért mennek külföldre a magyar diákok?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!