szerző:
Eduline

Matematikából, történelemből és közgazdaságtanból tartott próbaérettségit szombaton a Studium Generale (SG), a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos előkészítője. Ha lemaradtatok a próbaérettségiről, de kipróbálnátok, hány pontot érnétek el, itt az alkalom.

©

A középszintű próbaérettségi 1. része

A középszintű próbaérettségi 2. része

A középszintű próbaérettségi megoldókulcsa

Az emelt szintű próbaérettségi

Az emelt szintű próbaérettségi megoldókulcsa

Hogyan kezdjétek el?

Csináljatok mindent úgy, mint a "rendes" érettségin - csak legális puskákat használjatok (például a négyjegyű függvénytáblázatot), és ügyeljetek arra, hogy ne fussatok ki az időből.

A középszintű írásbeli 180 percig tart, vagyis legalább három órát kell a próbaérettségire szánnotok. Először az I. feladatlapot kell megoldani 45 perc alatt: ez 10-12 kérdést tartalmaz, amely az alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggésekre kérdez rá. Ezekre összesen 30 pontot kaphattok.

A II. feladatlapra 135 percetek van, a jó válaszokkal 70 pontot gyűjthettek. Összesen öt feladatot kell megoldani: három, egyenként 9-14 pontosat, valamint két, 17 pontos feladatot - utóbbinál van némi választási lehetőség is, három példa közül kell kiválasztani a két legszimpatikusabbat. A II. feladatlap feladatai összetettek, több részkérdésből állnak, és több témakört érintenek.

Később, a próbaérettségi kitöltése után azokkal a feladatokkal is próbálkozzatok meg, amelyek kimaradtak - így többféle témakört be tudtok gyakorolni.

Emelt szinten az írásbeli vizsga 240 percig tart, ha ezt próbáljátok meg, készítsetek be szőlőcukrot/csokit és vizet vagy üdítőt. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatából kell négyet kiválasztani és megoldani. Az írásbeli összpontszáma 115, az első részfeladatsorért maximum 51, a másodikért 64 pont jár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!