szerző:
Eduline

Manipulálhatták az érettségit a Paulay Alapítványi Középiskolában, százak vizsgázhattak segítséggel.

©

A májusi érettségi alkalmával kereste meg az egyik vizsgázó diák a hvg.hu-t, hogy a Fővárosi Kormányhivatal munkatársai megszállták a Paulayt, minden vizsgázót ellenőriztek és már zavaróan figyeltek minden momentumra. Később kiderült - ha nem is mindenkinél -, hogy indokolt volt az ellenőrzés: százak juthattak el úgy érettségiig az iskolában, hogy egy éven belül több évfolyam osztályozó vizsgáját megcsinálták. Akadt olyan is, aki nyolc általánossal iratkozott be, majd még abban a tanévben érettségizett.

Az iskola az interneten hirdette magát, hogy milyen gyorsan lehet náluk érettségihez jutni - ez már túl gyanús volt. Lényegében kamura osztogatták az érettségit.

A vizsgák során túl hamar nyitották fel a dolgozatokat, túl sokan voltak egy teremben, de a legsúlyosabb az volt, hogy a dolgozatokat a javító tanárok manipulálták, hogy minél több jó eredmény szülessen. A szabálytalanságok miatt rengeteg diák pontszámát 0-ra változtatták meg.

Miközben az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek

- írta korábban a kormányhivatal.

Az ügyben rendőrségi nyomozás indult hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

A legfelháborítóbb és a legtipikusabb csalások toplistája

Az érettségin sem ritkák a csalások, de nem csak magyar sajátosságról van szó. Körülnéztünk, hogy a magyar trükkök mellett a tengerentúlon melyek voltak a legkreatívabb, mégis lebukást jelentő megoldások. Az felmérése szerint a diákoknak akár a 6 százaléka is hajlandó csalással előnyhöz jutni a vizsgákon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!