szerző:
Eduline

Indul a tavaszi érettségi szezon, a következő másfél hónapban összesen 117 800-an írásbeliznek és szóbeliznek. Az első napon magyarból vizsgáznak a diákok: középszinten 81 496-an, emelt szinten 1 848-an. Az írásbeli után jövünk a középszintű teszt nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásával. Kövessétek folyamatosan frissülő tudósításunkat!

Itt vannak a hivatalos megoldások! Hány pontot értetek el?

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.

Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a matekérettségiről.

18:55
Ilyen lesz a 2014-es matekérettségi: húzós feladatokat is kapnak majd a diákok

Kedden a matekkal folytatódik az érettségi. Sorozat, függvényekhez kapcsolódó feladat, kombinatorika, statisztika biztosan lesz az idei középszintű vizsgán, pedig ezek között több olyan témakör is van, amelyektől tartanak az érettségizők. Kedden is jövünk a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal. Cikkünket itt olvashatjátok el.

17:10
Az érvelést választotta a legtöbb diák

Elég gyorsan végeztek a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban magyarból érettségiző diákok, a szövegértést kifejezetten könnyűnek tartották, az nem okozott problémát. Madarász Péter, a gimnázium igazgatója azt mondta: a második részben a legtöbben az érvelést választották. Utalt arra, hogy korábban is ez volt a tapasztalat, mert ennek a formáját, a tartalmi szempontokat jól megtanulják a diákok.

A második helyen a novellaelemzés állt, de ez véleménye szerint nyelvezetében, tartalmában is nehéz feladat volt, és hasonlóképp vélekedtek erről a középiskolai intézményben tanító magyartanárok is - fűzte hozzá. A megkérdezettek közül mindösszesen egy tanuló választotta az összehasonlító elemzést, a tapasztalatok szerint ezzel a legnehezebb megbirkózni. (MTI)

16:50
Itt van az összes infó a holnapi matekvizsgáról

Legális puska? Leggyakoribb témakörök? Típusfeladatok, amelyek minden évben előkerülnek az érettségin? Itt találjátok legfrissebb cikkeinket a matekérettségiről.

16:30
Ezeket a kérdéseket érdemes elolvasni

Kattintsatok ide a többi kérdéshez
©

16:17
Mikor lesz hivatalos megoldás?

Többen kérdeztétek, hogy mikor lesz hivatalos megoldás. Az Oktatási Hivatal a vizsga másnapján, reggel 8-kor teszi közzé a megoldókulcsot, a dokumentumokat mi is azonnal közöljük, és itt is megtaláljátok majd.

15:30
"Ebből biztos nem lesz botrány": túl könnyű volt a magyarérettségi első része?

A szövegértési feladatsort túl könnyűnek tartotta, a három szövegalkotási feladat közül kettőt azonban zseniálisnak nevezett a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Az értékelést itt olvashatjátok el.

15:04
Mit gondolnak a középszitnű feladatsorról a tanárok?

A tavalyi magyarérettségi „kellemetlenebb” volt – mondta az eduline-nak Sági Zuzsanna, a Budai Középiskola szaktanára, aki szerint az idén nem kaptak nehéz feladatokat az érettségizők. Az osztályfőnök végzős diákjai a szövegértést kifejezetten szerették, mert a tanulmány témája testhezálló volt.

Szabó Roland, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium szaktanára szerint is korrekt volt a szövegértési feladatsor, a netnyelvről szóló tanulmányrészlet könnyen olvasható, könnyen értelmezhető, „bőven elég volt a 60 perc a feladatok megoldására, nem volt olyan kérdés, amelyet csak hosszas gondolkodás után lehet megválaszolni”. A szaktanár hozzátette: a szóbeli magyarérettségin is egyre többször fordulnak elő hasonló témák, így nagy meglepetés nem érhette a diákokat. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

14:38
Diákok a középszintű magyarérettségiről

Az előző évekhez képest könnyű volt az idei középszintű magyarérettségi – legalábbis az eduline-nak nyilatkozó vizsgázók szerint, akik között volt olyan is, aki már 11 órakor beadta a feladatlapot. A „netnyelvről” szóló szövegértelmezési feladat mindenkinek tetszett, a második rész feladatai közül a legtöbben az érvelést választották. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

13:30

Nagyon könnyű volt.. Ez a baj :D Remélem, nem az lesz itt is, mint a 2010-es felvételinél, hogy a magyar nagyon könnyű, a matek meg sokkal nehezebb :/:/ Majd holnap kiderül :D:D

Még több véleményt olvashattok itt, kommentben pedig várjuk a kérdéseket/véleményeket/panaszokat.

13:14
Minden megoldás stimmel?

Ha valami nem tiszta, nyugodtan kérdezzetek kommentben! Várjuk véleményeteket a közép- és az emelt szintű feladatsorról!

13:03

A szövegalkotási feladatsor nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását itt nézhetitek meg.

12:56
A középszintű magyarérettségi első részének nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását itt találjátok

12:50
Pontozási szabályok

A középszintű magyarérettségin összesen 150 pontot lehet szerezni: 100-at az írásbelin, 50-et a szóbelin. Az írásbeli szövegértési feladatsorára legfeljebb 40 pontot, az esszére pedig 60 pontot kaphatnak a diákok. A fogalmazás tartalmára 20, szerkezetére, felépítésére szintén 20, nyelvi minőségére további 20 pontot adhatnak a javítók, helyesírási hibák miatt legfeljebb 15, rendezetlen íráskép miatt pedig 3 pontot lehet levonni.

12:20
Milyen volt az emelt szintű magyarérettségi?

Korrekt, közepes nehézségű feladatsort kaptak a diákok az emelt szintű magyarérettségin – mondta az eduline-nak Szabó Roland, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium szaktanára. Itt olvashatjátok el részletes összefoglalónkat.

©

12:16
Kommenteljetek, kérdezzetek!

13 órakor jövünk a nem hivatalos megoldásokkal, addig is: kommentelni Facebook-profillal is lehet, kérdezhettek is a feladatsort javító szaktanártól.

12:00
Vége!

A diákok ezekben a percekben teszik le a tollat. Kinek hogy sikerült? Várjuk a véleményeket kommentben!

11:45
Még negyedóra

A közép- és az emelt szintű magyarérettségi délben fejeződik be - 13 órakor jövünk a középszintű teszt nem hivatalos, szaktanár által készített megoldásával.

11:39
Próbálkozni azért lehet...

©

11:18
Mi az a slow reading?

A középszintű magyarérettségi egyik szövegalkotási feladata a slow reading mozgalomhoz kapcsolódott. A diákok többsége valószínűleg nem hallott még erről - a nemzetközi mozgalom célja, hogy minél többen olvassanak szövegeket elmélyülten, csak az adott irodalmi műre koncentrálva. Egy kutatás szerint a sokat olvasók sikeresebben dolgozzák fel konfliktusaikat, és kevésbé vannak kiszolgáltatva a tévé és az internet személyiségtorzító hatásainak.

11:00
Itt vannak a részletek az emelt szintű magyarérettségiről

10:47
Ilyen az emelt szintű magyarérettségi

Ady Endre A fehér lótuszok, Pilinszky János Egy arckép alá című művét, valamint egy Szakonyi Károly-részletet kaptak a vizsgázók az emelt szintű magyarérettségin – tudta meg az eduline.

10:31
Több tízezer érettségiző járt jól ezzel a feladattal

Az egyik feladat biztosan novellaelemzés lesz - ezt mondták vasárnap reggel az eduline által megkérdezett végzős középiskolások, a tippjük pedig bejött, valóban van novellaelemzés a középszintű magyarérettségi választható esszéfeladatai között. Részletes cikkünket itt olvashatjátok el.

10:10
Itt vannak a szövegalkotási feladatok - részletesen

A diákoknak Márai Sándor Füveskönyvének egy részlete alapján kell érvelniük a "lassú olvasás", vagyis a slow reading mellett vagy ellen. Választhatták a novellaelemzést is, Bródy Sándor Kaál Samu című művét kellett elolvasniuk és elemezniük. Azok pedig, akik a verselemzésben jobbak, összehasonlíthatták Berzsenyi Dániel Életfilozófia, illetve Arany János Visszatekintés című művét.

10:00

Tarol az ELTE bölcsészkara a középszintű magyarérettségin - az elmúlt három év öt szövegértési feladatsora közül három kapcsolódott olyan tanulmányhoz, amelyet az egyetem nyelvészeti tanszékeinek oktatói jegyeznek. Részletes cikkünket itt olvashatjátok el.

9:35
Megvan a szövegalkotási feladatsor három témája

Egy Márai Sándor-idézetet, egy Bródy Sándor-novellát, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Arany János-költeményt kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

©

9:22
Minden rendben

Rendben megkezdődtek a magyar írásbeli érettségi vizsgák országszerte a középiskolákban hétfő reggel. A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt - közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

9:18
A szegediek belehúztak

Szegeden 3489 diákból 2263-an vizsgáznak ma magyarból. A város felsőoktatási intézménye, a Szegedi Tudományegyetem egyébként tavaly és az  idén is a legnépszerűbb vidéki egyetemek és főiskolák között végzett - írja a szegedcafe.hu.

9:05
Plüssállatok és lámpalázas diákok az érettségin

Még több képet találtok itt
©

8:55
Most már eláruljuk:

egy Veszelszki Ágnes-tanulmány részletét kell elolvasniuk és értelmezniük a középszinten érettségizőknek - a szöveg a "digilektusról", a netnyelvről, az sms-ekben és e-mailekben használt rövidítésekről, az internetes nyelv jellemzőiről szól. A tanulmány a Magyar Nyelvőr című nyelvészeti szaklapban jelent meg.

8:44
Jól jártak a szövegértési teszt témájával az érettségizők

A téma nem ismeretlen a diákoknak, a középiskolai nyelvtanórákon minden tanár foglalkozik az internetes nyelvhasználattal, ráadásul nincs olyan tizenéves, aki ne tudná megmondani, mit jelent a "lol", a "vok" vagy a "sztem".

8:29
Itt az első infó a középszintű magyarérettségiről

Az internetes és elektronikus nyelvhasználatról, a "netnyelvről", az sms-ek és az e-mailek nyelvezetéről szóló tanulmányrészletet kaptak a diákok az idei középszintű magyarérettségin - a két és fél oldalas szöveg elolvasására, értelmezésére és a tanulmányhoz kapcsolódó kérdések megválaszolására összesen hatvan percük van. Friss cikkünket itt olvashatjátok el.

8:00
Visszaszámlálás indul!

Ma reggel nyolc órakor megkezdődött a 2014-es tavaszi érettségi: magyarból középszinten 81 496, emelt szinten 1848 diák vizsgázik, míg magyar mint idegen nyelvből 120-an érettségiznek.

7:55
Öt perc, és kezdődik a magyarérettségi

A diákok már a termekben vannak, a feladatsorok megérkeztek a középiskolákba, a vizsga pontban nyolckor kezdődik. Az írásbeli után jövünk a középszintű írásbeli nem hivatalos, szaktanár által készített megoldásával.

7:45
Milyen műveket kaptak a középszinten érettségizők az elmúlt években?

Év

Szövegértés

Szövegalkotás: érvelés

Szövegalkotás: műelemzés

Szövegalkotás: összehasonlító elemzés

2005

Láng István: Környezetvédelem, fenntartható fejlődés (Mindentudás Egyeteme előadás)

Kaffka Margit: Egy asszony ügye c. véleménye mellett vagy ellen

Mikszáth Kálmán: Szegény Gélyi János lovai (novella, A jó palócok)

Kosztolányi Dezső: Beírtak engem mindenféle Könyvbe

József Attila: Levegőt!

2006

Horn Gergely: A turizmus hatása az ökológiai és a társadalmi sokféleségre

Umberto Eco: A rózsa neve c. regénye kapcsán a címadásról

Márai Sándor: Halotti beszéd

Vajda János: Húsz év múlva (Gina emlékkönyvébe)

Juhász Gyula: Anna örök

2007

Heltai András: Hangulat - vagy heuriger?...

Mitől beteg a könyvforgalmazás? c. írás alapján az elektronikus és a hagyományos könyvek kapcsolatáról

Sánta Ferenc: Kicsik és nagyon (novella)

Csokonai Vitéz Mihály: Az eleven rózsához

Ady Endre: Meg akarlak tartani

2008

Nádasdy Ádám: Miért változik a nyelv? (Mindentudás Egyeteme)

Ancsel Éva Összes bekezdése alapján a technikai fejlődésről

Petelei István: A könyörülő asszony (novella)

Berzsenyi Dániel: Horác

Vas István: Vides ut alta stet

2009

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora (részlet)

Spiró György véleménye kapcsán arról, hogy a fiatal generáció kevesebbet olvas

Lázár Ervin: Csapda (novella)

Vörösmarty Mihály: Keserű pohár (Czilley s a Hunyadiakból)

Petőfi Sándor: Ivás közben

2010

Somogyi F. Anikó: Előkerült a Janus Pannonius-életmű hiányzó darabja (Magyar Hírlap cikke)

Szabó Magda interjúkötet Otthon c. írása alapján arról, hogyan hat a tárgyi környezet a személyre

Gelléri Andor Endre: Pármai likőr (novella)

Kosztolányi Dezső: A kis mécs (A szegény kisgyermek panaszai)

Karinthy Frigyes: A kis edény (Így írtok ti)

2011

Nemes Nagy Ágnes: Párbeszéd a mai versről

Szophoklész: Antigoné alapján az emberi magatartásformákról

Móricz Zsigmond: A világ végén már szép és jó (novella)

Csokonai Vitéz Mihály: Az álom leírása

Petőfi Sándor: Az álom...

2012

Lukácsy Sándor: Nemzeti olvasókönyv

Albert Camus: A pestis c. regénye kapcsán a heroikus életfelfogás mellett vagy ellen

Arany János: Tetemre hívás (vers)

Karinthy Frigyes: Tanár úr, kérem c. kötetéből "A jó tanuló felel" és "A rossz tanuló felel"

2013

Gósy Mária: A gyermeknyelv

Leszek Kolakowski: Kis előadások nagy kérdésekről. Az utazásról c. műve kapcsán az epikai művekben szereplő utazásokról

Márai Sándor: Az árva (elbeszélés)

Berzsenyi Dániel: Napoleonhoz

Vörösmarty Mihály: Napoleon

7:30
Ne várjátok az 1-es villamost

Valamivel több mint egy órája írtuk azt, hogy könnyebb lesz bejutni az 1-es villamos budai szakaszához közeli középiskolákba. Mégsem: a BKK nemrég közölte Facebook-oldalán, hogy a Bécsi út és az Árpád híd M között pótlóbusz viszi az utasokat az 1-es villamos helyett, egy villamos áramszedőtörése miatt.

7:20
Így látják a mémgyárosok az érettségit

Még több mémet nézegethettek itt

7:00
Indulás, indulás!

Most már induljatok el, akkor is, ha az iskola melletti házban laktok, a későket ugyanis nem engedik be az írásbeli vizsgára. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) például már múlt héten figyelmeztette a bérleteseket, hogy a hosszú hétvége miatt hétfőn és kedden sokkal többen lesznek a bérletpénztáraknál, mint máskor.

©

Ha mégis késnétek, csak abban az esetben tehettek pótló vizsgát, ha önhibátokon kívül maradtatok le az írásbeliről.

6:45
Nem csak irodalomból van ma érettségi

Hanem magyar mint idegen nyelvből is - igaz, csak 120-an érettségiznek, mindannyian középszinten, ebből a tárgyból ugyanis nem szerveznek emelt szintű vizsgát. Az írásbeli érettségi vizsga négy részből áll: a diákok az "Olvasott szöveg értése", a "Nyelvhelyesség", a "Hallott szöveg értése" és az "Íráskészség" feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama 180 perc.

6:30
Még mindig az emelt szintű érettségi a mumus

Az idén összesen 429 500 érettségi vizsgát tartanak: 388 300 középszintű, és mindössze 41 200 emelt szintű. Az emelt szintű vizsgák száma 2013-hoz képest 2700-zal, vagyis hét százalékkal emelkedett.

Pedig a felsőoktatási intézmények egyre több szakon teszik kötelezővé az emelt szintű érettségit. Az egyetemek és főiskolák huszonkét olyan BA-képzést indítanak, amelyen az emelt szintű magyarérettségi kötelező vagy kötelezően választható. A képzések listáját itt nézhetitek meg.

6:15
Könnyebb lesz bejutni az iskolába

Legalábbis azok a budapesti érettségizők jól járnak, akik 1-es villamossal (mostanában: pótlóbusszal) szoktak járni. Hétfőtől ugyanis ismét közlekedik az 1-es villamos az Árpád hídon, a Bécsi út és a Reitter Ferenc utca között, míg a Népliget és a Közvágóhíd között továbbra is autóbuszok pótolják a villamost.

6:00
Kilenc éve nem volt ilyen kevés érettségiző

©

5:45
A 2014-es érettségi számokban

Az Oktatási Hivatal adatai szerint május 5. és június 27. között 1190 helyszínen zajlanak majd írásbeli és szóbeli vizsgák. Az érettségizők közül 83 ezren végzős középiskolások, rajtuk kívül 34 800-an tesznek legalább egy tárgyból valamilyen fajta érettségit, vagyis összesen 117 800-an vizsgáznak.

©

A diákok összesen 429 500 vizsgát tesznek, és 3416 vizsgabizottság dolgozik majd. A 2014-es érettségi adatairól itt olvashattok.

5:30
Mit találtok az eduline-on?

Mindent, ami érettségi. Velünk egész nap követhetitek a híreket, beszámolunk a rendkívüli eseményekről, a feladatsorok témáiról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. És ami a legfontosabb: rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű érettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. Kövessetek minket a Facebookon vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre.

5:15
Kapkodhatnak az emelt szinten érettségizők

Az emelt szintű magyarérettségi is 240 perces, de ez már egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll. A diákok maguk dönthetik el, melyik feladattal kezdik, mennyi időt szánnak az esszékérdésekre és a rövid feladatok megoldására. A nyelvi-irodalmi feladatsorban a nyelvi és az irodalmi ismereteket ellenőrző kérdések aránya általában 40-60 százalék.

5:00
Négyórás lesz a középszintű írásbeli

A középszintű magyarérettségi 240 perces. A vizsgázóknak két - egy szövegértési és egy szövegalkotási - feladatsort kell megoldaniuk. Először egy megadott szöveg alapján kell kérdésekre válaszolniuk, erre 60 percet kapnak, a jó válaszokkal 40 pontot szerezhetnek. Ezután három esszéfeladat - érvelés, műértelmezés és összehasonlító elemzés - közül kell választaniuk. A fogalmazásra összesen 60 pontot kaphatnak: a tartalomra 20, a szerkezetre és a felépítésre 20, a nyelvi minőségre szintén 20 pont jár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!