szerző:
Eduline

Az LMP szerint ha a kormány tovább folytatja "ámokfutását", akkor fel fogja emészteni a felsőoktatást.

A HÖOK tavaly őszi tüntetése. Csak tízezer teljes ösztöndíjas hely lenne a felsőoktatásban jövőre
©

Az LMP szerint ha a kormány tovább folytatja "ámokfutását", akkor fel fogja emészteni a felsőoktatást. Osztolykán Ágnes képviselő szerdai sajtótájékoztatóján arra kérte Orbán Viktor kormányfőt, hogy a kabinet ne tárgyalja tovább a felsőoktatás átalakításáról szóló javaslatot.

A képviselő az MTI-nek arra a keddi információjára reagált, amelyik szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) javaslata alapján jövőre jelentősen csökkennének az állami teljes ösztöndíjas keretszámok, 10 480-an vehetnének részt ilyen képzési formában. A tervezetben az áll, hogy 46 330-an részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: most kiderült, hogy a Fidesz becsapta az országot, becsapta a magyar fiatalokat. Osztolykán Ágnes kijelentette, gyakorlatilag már most tandíjas felsőoktatási képzésről lehet beszélni, aminek következtében idén ötödével csökkent a felvételizők száma. Szavai szerint ha a kabinet tovább folytatja ezt az "ámokfutást", akkor azzal elsorvasztják a magyar felsőoktatást. A felsőoktatás egy szűk elit privilégiumává válik, a hátrányos helyzetű fiatalok pedig elveszítik a felemelkedés lehetőségét – jelentette ki.

A képviselő leszögezte, a kormány egy versenyképes országról beszél, miközben elsorvasztja azt az ágazatot, amelyik a leginkább hozzá tudna járulni annak megteremtéséhez.