szerző:
eduline/mti

Tovább csökkentené a felvételi keretszámokat az oktatási államtitkárság, az MTI birtokába került tervezet alapján...

Ponthatárvárás a Millenárison 2011 júliusában. Jövőre sem lesz könnyű bekerülni az egyetemekre, főiskolákra
©

Tovább csökkentené a felvételi keretszámokat az oktatási államtitkárság, az MTI birtokába került tervezet alapján 2013-ban 53 540, 2014-ben 52 940, 2015-ben pedig 51 640 elsőéves tanulhat ingyen vagy félig ingyen - vagyis állami ösztöndíjasként és részösztöndíjasként - az egyetemeken és főiskolákon. Milyenek az idei keretszámok? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Az anyag kitér arra is, hogy a hallgatói juttatások feltételeit a szociális rászorultság és az egyéni kiválóság követelményeihez kell igazítani. A hallgatói juttatások rendszerében indokolt esetben biztosítani kell egyes szakmaterületeken (például pedagógusképzés) a hallgatói előmenetel kiemelt pénzügyi ösztönzését.

A növekvő lemorzsolódás és a tanulmányok elnyújtása miatt célul tűzték ki a hallgatók „motivációjának” erősítését, ezért felmenő rendszerben az állam az ösztöndíjasoktól a képzési idő másfélszeres idején belül megköveteli a diploma megszerzését, máskülönben az ösztöndíj 50 százalékát vissza kell fizetni. Európa legszigorúbb hallgatói szerződésével csap oda az egyetemistáknak a kormány - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.