szerző:
Eduline

Megkezdődtek az egyetemi kollégiumi jelentkezések, hamarosan készülhettek a gólyatáborra is. De mi a helyzet a beiratkozással? Olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Minden főiskola, egyetem meghirdeti a beiratkozási időpontjait, amikor is az újonnan felvett hallgatók hivatalosan is átléphetik kiválasztott egyetemük küszöbét. Ezeket a dátumokat azonban érdemes jól megjegyeznetek, nem szabad fél vállról venni, mert ha nem jelentek meg a szükséges iratokkal, nem jön létre a hallgatói jogviszonyotok.

Természetesen, aki tényleg nem tud megjelenni és elég előrelátó, általában meghatalmazással küldhet maga helyett mást, aki képviseli őt és beiratkozik helyette, de mindennek feltétlenül nézzetek utána az iskolák honlapján.

Mi történik, ha valakit felvettek és mégsem akarja megkezdeni a tanulmányait szeptembertől?

Ha van, aki most jön rá, hogy mégsem ott akarja folytatni, ahová felvették, még érvényteleníthet mindent. Ugyanis ha a beiratkozáson nem jelenik meg, tényleg érvénytelenítik a felvételijét.

Ettől még ugyanúgy lehet jövőre felvételizni?

Aki most mégsem kezdi meg a tanulmányait, és érvénytelenítik a felvételijét, jövőre újra megpróbálhatja - ha például valami miatt halasztani kell, de passzív félévvel nem kezdheti meg tanulmányait - természetesen a következő évre vonatkozó felvételi szabályokkal, követelményekkel.

Már az egyetem első félévében lehet halasztani?

Bekerültetek valamelyik egyetemre vagy főiskolára, de nem vagytok biztosak abban, hogy szeretnétek-e elkezdeni a képzést szeptemberben? Vajon halaszthattok-e egy félévet ilyenkor? A legtöbb felsőoktatási intézmény nem engedélyezi, hogy egy hallgató már az első félévben halasszon, azaz passzív félévet kérjen. Érdemes megnézni az adott egyetem vagy főiskola tanulmányi és vizsgaszabályzatát, abban ugyanis szerepelnek a halasztás (vagy passziváltatás) szabályai.