szerző:
Eduline

Milyen adatokat kötelező megadni a jelentkezési lapon? Milyen bizonyítványokat kell elküldeni az Oktatási Hivatalnak? Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyek miatt lecsúszhattok a 2013-as felvételiről.

©

1. hiba: üresen maradnak a kötelező mezők

A jelentkezési lapot tollal, nyomtatott betűkkel, jól olvashatóan kell kitölteni. A kötelezően kitöltendő mezők pirossal vannak jelölve, ezek nem maradhatnak üresen.

2. hiba: rosszul szerepelnek a képzések

A kiválasztott intézmények, karok betűkódja és a szakok neve pontosan úgy szerepeljen a jelentkezési lapon, mint a felvételi tájékoztatóban.

Minden szaknál töltsétek ki a munkarendre (például nappali vagy levelező) és a finanszírozási formára (önköltséges vagy állami ösztöndíjas) vonatkozó részt. Ugyanannak a szaknak a levelező és nappali, valamint önköltséges és állami ösztöndíjas verziója külön sorban szerepeljen a jelentkezési lapon.

3. hiba: olyan eredményeket is beírtok, amelyeket még nem tudtok igazolni

A jelentkezési lapra csak azokat az eredményeket kell beírni, amelyeket már igazolni tudtok, a dokumentumok fénymásolatát pedig a lappal együtt kell beküldenetek. A hiányzó bizonyítványokat (például az érettségit, a nyelvvizsgát vagy az OKJ-s bizonyítványt) július 10-ig pótolhatjátok.

4. hiba: hiányzik a befizetés igazolása

Ha sárga csekken fizetitek be az eljárási díjat, azt kell használnotok, ami a jelentkezési laphoz tartozik. A befizetést igazoló szelvényt fel kell ragasztani a jelentkezési lapra. Ha átutalással fizettek, a közlemény rovatba írjátok be a felvételi azonosító számot, az átutalásról szóló elismervényt pedig a jelentkezési lappal együtt küldjétek el.

A jelentkezési lapot március 1-ig kell elküldeni az Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190 címére, érdemes ajánlott küldeményként feladni - és alá is kell írni. Milyen dokumentumokat nem szabad elfelejteni? Erről itt olvashattok, az e-felvételi kitöltéséhez pedig itt találtok segítséget. A 2013-as érettségivel és felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt nézhetitek meg.