szerző:
Eduline

Szemeszterenként 950 ezer forintos művészeti képzések, 1 millió forintos egészségügyi szakok: mennyit kell fizetni a legdrágább alap- és osztatlan szakokon, ha lecsúsztok az állami ösztöndíjas helyről, és vállaljátoik az önköltséges formát?

Fogorvos

Az idén is a fogorvosi képzésen kell a legmagasabb önköltséget fizetni egy félévért. Az osztatlan, tíz féléves szakért a Semmelweis Egyetemen 1 millió 350 ezer forintot kell fizetnetek félévente, míg a Pécsi Tudományegyetemen szemeszterenként 1 millió 50 ezer, a Debreceni Egyetemen 1 millió, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 950 ezer forintért tanulhattok. Ez azt jelenti, hogy intézménytől függően 9,5-13,5 millió forintba kerül a teljes képzés elvégzése.

©

Általános orvos

Általános orvosi szakot négy intézmény indít, a Semmelweis Egyetemen a tavalyihoz hasonlóan 1 millió 20 ezer forint egy félév, Debrecenben ugyanezért a szak félévente 1 millió forint, Pécsett és Szegeden 950 ezer forint. Ugyanakkor az osztatlan általános orvosi képzés nem tíz, hanem tizenkét féléves, emiatt - bár a fogorvos szakénál alacsonyabb tandíjat kell félévente kifizetnetek - a diploma megszerzése Pécsett és Szegeden 11,4 millió forintba, Debrecenben 12 millió forintba, a Semmelweis Egyetemen pedig 12,24 millió forintba kerülhet.

Gyógyszerész

A harmadik legdrágább képzés szintén osztatlan formában indul, tíz féléves képzési idővel. A Semmelweis Egyetemen az idén is 800 ezer, a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen 750 ezer forint egy szemeszter a gyógyszerész szakon.

Művészeti szakok

Az orvosi képzések  után a művészeti szakok a legdrágábbak. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen a tavalyihoz képest olcsóbb lett az ötéves, osztatlan színházrendezői szak, de még így is 650 ezer forint egy szemeszter, míg a színészhallgatóké 600 ezer forint. Az angol nyelvű dokumentumfilm-rendező mesterszakon egy félévért 950 ezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak.

A táncosok is hasonló tandíjat fizetnek, míg a zeneművészek többet. A Magyar Táncművészeti Főiskola képzése hatszemeszteres, 630 ezer forint egy félév. Ugyanez a szak esti tagozaton és angol nyelvű formában 750 ezer forintba kerül. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán 800 ezer forint egy félév, míg az előadóművészet alapszak hangszertől függően 550-800 ezer forintba kerül. A karmesteri képzésért és a klasszikus hangszerművészi mesterképzésekért 950 ezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem minden képzésén - a 400 ezer forintos design- és művészetmenedzsmentet, designelméletet és tanári szakot leszámítva - 700 ezer forint egy félév, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen pedig 500 ezer forint.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Így kell kitölteni a 2015-ös elektronikus jelentkezési lapot

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!