szerző:
MTI

A Debreceni Egyetemen (DE) a tavalyinál többen, 6621-en kezdhetik meg tanulmányaikat ősszel - közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón.

©

Bartha Elek elmondta: a tavalyinál csaknem 4 százalékkal több hallgató felvételizett sikeresen az egyetemre az általános eljárás során, közülük 5412-en állami ösztöndíjas, 1209-en pedig önköltséges formában tanulhatnak szeptembertől.

Hozzátette: a legtöbb elsőévest az intézmény gazdaságtudományi, bölcsészettudományi, természettudományi és technológiai, valamint gyermeknevelési és gyógypedagógiai kara iskolázza be a 2018/2019-es tanévre.

Itt a teljes lista: a 2018-as felvételi összes ponthatára

Este nyolckor nyilvánosságra hozták a 2018-as felvételi ponthatárait, amelyet már az Eduline-on is böngészhettek. Az idén több mint 107 ezer diák jelentkezett egyetemre és főiskolára, a legtöbben, mintegy 73 ezren alapképzésre adtak be kérelmet. Mesterképzésre több mint 18 ezren jelentkeztek, osztatlan képzésre mintegy 11 600-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 4800-an felvételiztek.

A legmagasabb pontszámokat ebben az évben a bölcsészettudományi és a gazdaságtudományi karon kellett elérniük a jelentkezőknek. Az előbbi osztatlan, nappali tagozatos, államilag finanszírozott magyar tanár - latin nyelv és kultúra tanár szakán 495 volt a ponthatár. Az utóbbi állami ösztöndíjas kereskedelem és marketing alapképzésén levelező tagozaton legalább 462 pontot kellett elérni, a nemzetközi gazdálkodás alapképzés állami ösztöndíjas levelező tagozatán pedig 454 pontra volt szükség a sikeres felvételihez - mondta Bartha Elek.

Közlése szerint új képzésként indul szeptemberben Debrecenben a sport- és rekreációszervezés alapszak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakiránya, az agrármérnöktanári, a közgazdásztanári és a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterszak. A duális képzések sora a szociális munka alapszakkal, illetve a geográfus és hidrobiológus mesterszakkal bővül.

Kitért arra is, hogy a felvételt nyert külföldi hallgatók száma csaknem 8 százalékkal nőtt, a tavalyi 1690-ről 1825-re. Mintegy száz országból érkeznek majd diákok az egyetem 13 karának angol nyelven meghirdetett 54 szakára. A legnépszerűbb továbbra is az orvos-, a mérnök-, a közgazdász-, az informatikus-, a fogorvos-, valamint a gyógyszerészképzés.

Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási igazgatója hozzátette: a tanévet szeptemberben kezdő elsőévesek száma tovább emelkedhet az augusztus 7-ig tartó pótfelvételi során, valamint a kihelyezett képzésekre bejutókkal és a jogorvoslati eljárások során felvételt nyerő hallgatókkal.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

ELTE, DE, BME: ezeken az egyetemeken szereztek a legtöbben állami ösztöndíjas helyet

Melyik egyetem alap- és osztatlan képzései szereztek a legtöbben állami ösztöndíjas, nappali tagozatos helyet? Mutatjuk. Nyilvánosságra hozták azoknak a felsőoktatási intézményeknek a listáját, ahová a legtöbb állami ösztöndíjas, nappali tagozatos, alapszakos hallgató jutott be a 2018-as felvételin. Itt találjátok a listát: Este nyolckor nyilvánosságra hozták a 2018-as felvételi ponthatárait, amelyet már az Eduline-on is böngészhettek.