szerző:
Eduline

Előrelépés a mai kormánybejelentés a felsőoktatásról, mert plusz forrásokat és férőhelyeket rendel a felsőoktatási...

Balog Zoltán és Nagy Dávid, a HÖOK elnöke
©

Előrelépés a mai kormánybejelentés a felsőoktatásról, mert plusz forrásokat és férőhelyeket rendel a felsőoktatási rendszerhez. Ennek ellenére egy sor kérdés továbbra is tisztázatlan maradt - mondta Nagy Dávid HÖOK-elnök. Sérelmezte, hogy továbbra sincs szó a hallgatói szerződések eltörléséről - írja a hvg.hu. Hány állami ösztöndíjas hely lesz 2013-ban a felsőoktatásban? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Nagy Dávid HÖOK-elnök, miután befejezte Kossuth téri demonstrációját, és megbeszélést tartott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, a minisztérium előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatón reagált a kormány felsőoktatással kapcsolatos mai bejelentéseire.

Azt mondta, hogy a mai bejelentés szerinte előrelépés, mert plusz forrásokat és férőhelyeket rendel a felsőoktatási rendszerhez. Ennek ellenére egy sor kérdés továbbra is tisztázatlan maradt, így a költségvetési sor nem módosul a 24 milliárdos bejelentéssel, csak különféle - mint fogalmazott - "átláthatatlan átvállalásokra" tettek ígéretet - jelentette helyszíni tudósítónk.

Nagy Dávid emellett azt vette ki Balog Zoltán miniszter szavaiból, hogy a közgazdász- és jogászképzésben továbbra sem lesznek államilag finanszírozott férőhelyek, így a tandíjat sem törli el a kormány a HÖOK-elnök értékelése szerint. Nagy Dávid azt mondta, nem érti a kormány érvelését, mert ha a piacon mérnökökre van szükség, és ezért a mérnökképzésben van államilag támogatott hely, akkor ezzel a logikával miért nincs ugyanez a jogász- és közgazdászképzésben is.