szerző:
Eduline

Szemeszterenként minimum 115 ezer forintos kiadással kell számolnia annak, aki önköltséges alapképzésre jelentkezik...

©

Szemeszterenként minimum 115 ezer forintos kiadással kell számolnia annak, aki önköltséges alapképzésre jelentkezik, és tanulmányait nappali tagozaton szeretné elvégezni - ennél olcsóbban csak levelező tagozatos szakokat és felsőfokú szakképzéseket kínálnak az intézmények. Íme azoknak az alapképzéseknek a listája, ahol a legkevesebbet kell fizetnetek egy félévért. Mennyit kell fizetni a mesterszakokért 2012 szeptemberétől? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Csecsemő- és kisgyermeknevelő

A nappali tagozatos hallgatóknak ezen a szakon a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen egyaránt 115 ezer forintot kell fizetnie, de ugyanennyibe kerül a képzés a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán is.

Óvodapedagógus

Az óvodapedagógusi szakon több intézmény szintén 115 ezer forintban határozta meg a szemeszterek árát: ennyit kell fizetni a képzésért a debreceni, a kaposvári, a pécsi és a gödöllői egyetemen is. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán 120 ezret, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán pedig 125 ezret kell fizetni ezen az alapszakon.

Tanító

Szintén félévenként 115 ezer forintba kerül egy szemeszter a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának, illetve a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karának tanító szakán. Ezért a képzésért a szegedi egyetem pedagógusképző karán valamivel többet, 125 ezer forintot kell fizetni.

Andragógia

Az andragógia szakot is viszonylag olcsón, szemeszterenként 115 ezer forintért lehet elvégezni félévente: a debreceni, a kaposvári és a Szent István Egyetemen is ennyi a féléves költségtérítés. A Dunaújvárosi Főiskolán sem kérnek sokkal többet a nappali tagozatos alapképzésért: itt 120 ezer forintot kell fizetni.

Szabad bölcsészet

Szabad bölcsészet alapképzést már szintén találni lehet 115 ezer forintért: a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara mellett a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karán is ennyibe kerül egy félév. Más intézményekben sem kell sokkal többet fizetni ezért a szakért: a szegedi bölcsészkaron 129 ezer, Pécsett 130 ezer, a Pannon Egyetemen pedig 135 ezer forintot kérnek el a hallgatóktól.

Így változnak a pontszámítás szabályai 2012-ben
2012-től a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy eredményeit is figyelembe kell venni a tanulmányi pontok számításakor. Eddig a végzős középiskolások dönthették el, hogy a négy kötelező mellett melyik tantárgy év végi jegyét adják hozzá felvételi pontszámukhoz. A jelentkezők a fizika, a kémia, a földrajz, a biológia és a természettudomány közül választhatnak, a tizenkettedik mellett a tizenegyedik év végén kapott érdemjegyet is pontokra kell váltaniuk. A többi módosításról itt olvashattok.