szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen esélyetek van bekerülni az egyetemre, ha főleg hármas jegyeket szereztetek a középiskolában? Itt a válasz.

Akkor sem kell elkeserednetek, ha nem sikerültek olyan jól a középiskolai év végi jegyeitek, mint ahogy azt előre elterveztétek. Ettől függetlenül még ugyanúgy van esélyetek bekerülni a felsőoktatásba, mint másoknak.

A felvételin ugyanis kétféleképpen számolhatják ki a pontjaitokat: vagy a tanulmányi pontjaitokhoz (maximum 200 pont) adják hozzá az érettségi pontjaitokat (maximum 200 pont), és így kapjátok meg a többletpontok nélküli maximum 400 pontot, vagy pedig az érettségi pontjaitokat duplázzák, ami szintén maximum kétszer 200 pont, azaz 400 pont lehet. Mindkét esetben hozzáadódnak a pontjaitokhoz a többletpontok (maximum 100 pont), így összesen maximum 500 pontot szerezhettek.

A felvételin automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amelyik előnyösebb nektek. Úgyhogy nincs veszve semmi, ha a középiskolai jegyeitek gyengék - egy kiemelkedő érettségivel bárhova bejuthattok.

Arról, melyik tárgyak év végi jegyei számítanak a továbbtanulásnál, itt írtunk korábban. A többletpontokkal kapcsolatban pedig itt tudtok tájékozódni.

A 2020-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételi szabályok 2020: ezen nem változtatott a rendkívüli helyzet

Az utóbbi hetekben sok minden változott, a felvételi időszak azonban ne áll meg, ezért néhány dolgot érdemes újra tisztázni a felvételivel kapcsolatban is. Fontos, hogy tudjátok, mi dönt arról, melyik képzést kezdhetitek el szeptembertől.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.