szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mit kell teljesítenetek a 2020-as felsőoktatási felvételin ahhoz, hogy bekerüljetek a kiválasztott szakra? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelnetek.

Ahogy beszámoltunk róla, a kötelező középfokú nyelvvizsga követelményét a 2020-as felvételin eltörölték, egy emelt szintű érettségit azonban - néhány kivétellel - minden jelentkezőnek le kell tennie, ha alap- vagy osztatlan képzésre szeretne bekerülni. Ezzel együtt pontosan milyen feltételeknek kell megfelelnetek? Itt a teljes lista.

A Felvi tájékoztatója szerint 2020-ban az kerülhet be egyetemre, főiskolára, aki

1. a jelentkezési határidőig érvényes jelentkezést nyújtott be,

A 2020. szeptemberében induló képzésekre érvényes felvételi tájékoztatót december 19-én vagy 20-án hozzák nyilvánosságra, február 15-ig kell majd jelentkezni. Eddig kell feltöltenetek a már rendelkezésre álló dokumentumokat is, például a középiskolai bizonyítvány másolatát és a felvételi eljárás kiegészítő díjának igazolását (ha háromnál több képzésre felvételiztek). A határidő után kell hitelesíteni a jelentkezést, pótolni az újabb dokumentumokat, illetve lehet módosítani a jelentkezési sorrendet is.

2. továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel rendelkezik,

Érettségivel alap-, vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkezhettek, mesterképzésre pedig egy alapszakos diplomával mehettek tovább.

3. alap-, osztatlan képzés esetén teljesíti a felvételi követelményt (egy emelt szintű érettségi),

Néhány esetben ezt máshogy is teljesíthetitek, a felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél pedig mentesít a követelmény alól. A részleteket itt találjátok, azt pedig, hogy hány százaléktól van meg az érettségi, itt nézhetitek meg.

4. teljesíti az érettségi pontok számításához meghatározott érettségi követelményt az előírt szinten,

Fontos, hogy a felvételi követelményt több szakon csak bizonyos tárgyakból tett emelt szintű érettségivel teljesíthetitek:, ezért nagyon kell vigyázni a választásnál. Itt találjátok a listát.

5. pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum pontszámot,

Ez alap- és osztatlan képzés esetében 500-ból 280 pontot jelent, az érettségi pont számításánál figyelembe vehető emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgaért, illetve az OKJ szerinti szakképesítésért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül. Felsőoktatási szakképzés esetén 240 pontot, az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül. Mesterképzés esetén – 100 pontos rendszerben – pedig 50 pontot.

Több szakon központilag határozzák meg az állami ösztöndíjas képzés ponthatárát, a listát a felvételi tájékoztatóban hozzák nyilvánosságra.

6. a felvételi összpontszáma eléri jelentkezési helyeinek valamelyikén az eljárás végén megállapított ponthatárt,

Arra a szakra nyertek felvételt, amelyre az általatok felállított sorrend alapján elsőként van elég pontotok. A ponthatár a jelentkezők száma, pontszáma, illetve a szakos kapacitás alapján alakul ki.

7. megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. alkalmassági vizsga, orvosi alkalmasság),

Az osztatlan tanárképzéseken, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a tanító, óvodapedagógus és konduktor alapképzési szakokon, a művészeti és sportszakokon, illetve a mesterképzéseken alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgán kell részt venniük a jelentkezőknek.

8. felvételt nyer.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Felvételi többletpontok: ezek a szabályok vonatkoznak a nyelvvizsgára és az emelt szintű érettségire

Milyen feltételekkel és mennyi többletpontot kaphattok nyelvtudásért, miután eltörölték a kötelező nyelvvizsgát a 2020-as felvételin? Mik az emelt szintű érettségivel kapcsolatos szabályok, és mi történik, ha ugyanabból a nyelvből van nyelvvizsgátok és érettségiket is? Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.