szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2020-as egyetemi, főiskolai felvételi több jelentős változást hoz magával: emelt szintű érettségi, és legalább középfokú nyelvvizsga nélkül nem lehet majd bejutni a felsőoktatásba. De a pontozási rendszer maradni fog?

Az 500 pontos számítási rendszer nem fog változni

- jelentette ki a kormány a felvételivel kapcsolatos válaszlevelében. A felvételizők diákok maximum 500 pontot szerezhetnek: ezt pedig kétféleképpen lehet kiszámolni. Az első verzió szerint az 500 pont a tanulmányi pontok (maximum 200) pont és az érettségi pontok (maximum 200 pont) összegéből áll, hozzáadva a többletpontokat (maximum 100 pont). A másik mód, népszerű nevén a duplázás az érettségi pontok kétszerezését jelenti (maximum 400 pont), hozzáadva a többletpontokat (maximum 100 pont), így szintén elérhető a maximális 500 pont.

Jövőre már csak így lehet bekerülni az egyetemre: itt vannak a pontos részletek

Fontos kérdésre válaszolunk: milyen változások lesznek 2020-tól a felvételi követelményekben? Mi az, amit mindenképpen teljesítenetek kell, ha felsőoktatásban szeretnétek tovább tanulni? Itt vannak a válaszok.

A változás tehát a többletpontok rendszerét érinti a pontozáson belül, mert az a diák, aki alap esetben egy emelt szintű érettségivel és egy egy középfokú nyelvvizsgával indult neki a felvételinek (és az emelt érettségije alapján történt a pontszámítás az adott szakhoz), akkor neki 75 többletpontja volt. Jövőre ugyanez azonban 0 pontot fog jelenteni, ugyanis pluszpontot csak a további emelt szintű érettségivel vagy második nyelvvizsgával lehet majd szerezni.

A hivatalos felsőoktatási felvételi tájékoztató decemberben fog megjelenni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.