szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan a középszintű érettségi vizsgákkal folytatódnak a szóbelik, de mikor kell a vizsgán póttételt húzni? Ilyenkor mi alapján pontozzák a vizsgát? Fontos kérdésre válaszolunk.

Az érettségi vizsga szabályai alapján ha a feleletetek nem éri el a szóbeli vizsgarészre adható összes pontszám 12%-át, az elnök egy alkalommal póttételt húzathat veletek - írja az Oktatási Hivatal.

Ez esetben a szóbeli minősítést a póttételre adott felelet alapján kell kialakítani úgy, hogy az elért pontszámot meg kell felezni és egész pontra fel kell kerekíteni, majd a százalékos minősítést és az osztályzatot ennek alapján kell kiszámítani. Ha a póttétel húzásától elzárkóztok, a tényt a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

Azonban fontos, hogy ha a szóbeli vizsgán 12 százalék feletti eredményt értek el, az még nem jelenti, hogy az adott vizsgatárgyból nem buktok meg, ugyanis az írásbeli és a szóbeli vizsgán elért összpontszáma alapján kell elérni az elégségeshez szükséges 25 százalékos eredményt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.