szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan néz ki a biológiaérettségi közép- és emelt szinten? Milyenek a pontszámítási szabályok, és mennyi időtök lesz egy-egy feladatsorra?

Középszint

A biológiaérettségin középszinten összesen 150 pontot érhettek el (100 pontot az írásbelin, 50 pontot pedig a szóbelin). Az írásbeli vizsgára 120 percetek lesz, egy 6-12 feladatból álló feladatsort (összesen 80 részfeladattal) kell kitöltenetek.

A szóbeli vizsga már jóval komplexebb, az 50 pont a következőképpen oszlik el feladatonként: 20 pontot kaphattok a projektmunkátokra vagy a gyakorlati feladatotokra, 25 pont járhat egy téma kifejtésére (vagyis a kihúzott tétel feleletére), és 5 pontot szerezhettek mindkét feladat felépítésére és a nyelvi kifejezőkészségre. A szóbeli vizsgára egyébként 15 percetek lesz.

Emelt szint

Ha emelt szintű biológiaérettségire jelentkeztetek, már egészen más pontozás és szabályok érvényesek rátok. A feladatlapok kitöltésére, vagyis az írásbeli vizsgára összesen 240 percetek lesz, két típusú feladatsort kell megoldanotok. Egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, amelyre 80 pontot kaphattok, és egy irányított esszét is tartalmazó választható problémafeladatot, erre 20 pontot kaphattok maximum.

A szóbeli vizsgarészre 20 percetek lesz, 5 perccel több, mint középszinten, ugyanakkor szintén 50 pontot szerezhettek. Egy A) és egy B) feladatot kell megoldanotok, kifejtenetek. Az emelt szintű biológiaérettségi hivatalos szóbeli témaköreit itt nézhetitek meg.

Az osztályozás

A következő táblázatokban megnézhetitek, hogy az összesített eredmények milyen érdemjegyeknek felelnek meg az érettségin.

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Emelt szintű érettségi

60-100%

Jeles (5)

47-59%

Jó (4)

33-46%

Közepes (3)

25-32%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Mikor kezdődik az érettségi? Itt vannak a dátumok és a legfontosabb szabályok

Nem csak az érettségi időpontokat, hanem azt is fontos észben tartani, hogy az egyes tantárgyakból mennyi időtök lesz az írásbelire feladatsorra. Minden fontos dátumot és szabályt összeszedtünk ebben a cikkben.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.