szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig tizenhárom középiskola csatlakozott a Kézenfogva ballagunk nevű kezdeményezéshez – a végzősök azt kérik rokonaiktól és barátaiktól, hogy a ballagásukra ne vigyenek virágot, ajándékot vagy plüssállatokat, az arra szánt összeget inkább jótékony célra fordítsák, támogassák a megváltozott munkaképességű embereket támogató Kézenfogva Alapítványt.

A Kézenfogva ballagunk kezdeményezés 2016-ban indult, tavaly pedig már több mint harminc középiskolából csatlakoztak végzősök. „Évente közel 70 ezer diák végez az ország középiskoláiban, ballagásukkal emléket állítanak az ott eltöltött négy, hat vagy akár nyolc évüknek. Szeretteik, meghívottaik általában valamilyen gesztusértékű ajándékkal lepik meg őket a jeles alkalomból. Van fogalmad róla, mekkora az értéke ezeknek az ajándékoknak? Hogy mennyit költünk ezen a napon virágra, képeslapokra vagy éppen plüssállatokra? Mi lenne, ha ezeknek egy részét a ballagók és a családjaik, barátaik egy fontos célra ajánlanák fel?” – teszik fel a kérdést az alapítvány oldalán.

A támogatásokból megváltozott munkaképességű emberek munkába állását segítik. „Életünkben a munkavégzés nem csupán a fizetésről szól, hanem ennél sokkal többről: emberi kapcsolatokról, egy közösséghez való tartozásról és az önálló élet lehetőségéről. A fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek ezektől az alapvető szükségletektől is meg vannak fosztva, amikor nem találnak megfelelő munkahelyet. Magyarországon a megváltozott munkaképességűek mindössze 18%-a talál magának munkát (KSH, 2012). Pedig az országban több tízezer betöltetlen munkahely vár a megfelelő jelentkezőkre. Csak meg kell találni az alkalmas jelentkezőket és felkészíteni őket a sikeres munkavégzésre. Ebben segít a KézenFogva Alapítvány - mind a fogyatékos munkakeresőknek, mind az őket fogadó munkáltatóknak” – írják.

Mikor tartják a 2019-es ballagásokat?

A legtöbb gimnáziumban és szakgimnáziumban május 3-án tartják a ballagási ünnepséget, de van olyan intézmény, ahol május 4-én, szombaton ballagnak a végzősök.

A 2019-es akcióhoz eddig a Móricz Zsigmond Gimnázium, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium, a Premontrei Szent Norbert Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Gödöllői Református Líceum, a Móri Táncsics Mihály Gimnázium, a Budapesti Osztrák Iskola, a Szent II. János Pál Iskolaközpont csatlakozott.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.