szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kik kaphatnak többletpontot a 2019-es felvételin hátrányos helyzetük miatt? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Szeretnék jelentkezni a 2019-es felvételire, de nem tudom, hátrányos helyzetű felvételizőnek számítok-e.

Hátrányos helyzet miatt 40 többletpont jár az alapszakokon, osztatlan mesterképzéseken és felsőoktatási szakképzéseken - de csak akkor, ha erről hivatalos iratot mutattok be.

A települési önkormányzat jegyzője a kérelmező hátrányos helyzetének fennállását állapítja meg, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és

• vagy alacsony a szülők iskolai végzettsége,
• vagy alacsony a szülők foglalkoztatottsága,
• vagy elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmények között él

A települési önkormányzat jegyzője a halmozottan hátrányos helyzet fennállását állapítja meg, ha a jelentkező nevelésbe vett vagy azt követően utógondozói ellátásban részesül és tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és a következő három körülmény közül legalább kettő fennáll:

• alacsony a szülők iskolai végzettsége,
• alacsony a szülők foglalkoztatottsága,
• elégtelen lakókörnyezet

Fontos, hogy csak azok a felvételizők kaphatnak többletpontot hátrányos helyzetük miatt, akik a jelentkezés időpontjában még nem töltötték be huszonötödik életévüket.

Tíz fogalom, amit minden felvételizőnek ismernie kell

2019-ben fogtok felvételizni egyetemre vagy főiskolára? Érdemes már most utánajárni, mit jelent, ha állami ösztöndíjasként vagy önköltséges hallgatóként fogtok tanulni, és mit jelentenek a különböző betűjelek a szaklistában.