Ilyenek lesznek a pontszámítási szabályok a 2018-as felvételin: versenyeredmények

Mutatjuk, milyen sporteredmények után kaphattok többletpontot a 2018-as felvételin. Érdemes utánanézni, hogy jogosultak vagytok-e ilyen pluszpontokra.

Forrás: pixabay.com

Sportteljesítményért többletpont agrár, államtudományi, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés (kivéve egyes osztatlan tanárképzési szakok), sporttudomány (kivéve az edző alapszakot), társadalomtudomány, természettudomány képzési területekhez tartozó felsőoktatási szakképzéseken, alapképzési szakokon és osztatlan mesterképzéseken jár - olvasható a hivatalos tájékoztatóban.

hirdetés
hirdetés

50 többletpont jár

a Magyar Paralimpiai Bizottság vagy a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége, illetve a Magyar Sakkszövetség által kiadott igazolás alapján:

 • a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon,
 • 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián,
 • a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpián való részvétel esetén.

Figyelem, a következő többeltpontokat csak akkor kaphatjátok meg, ha az arra jogosító eredményt legkésőbb a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szereztétek.

30 többletpont jár

a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vagy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által elismert sportágban az adott sportág országos sportági szakszövetségének, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, illetve a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének igazolása alapján:

 • világbajnokságon,
 • Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezésért

Mennyi többletpontot kaphattok versenyeredményekért a felvételin? Itt a válasz

A többeltpontok kiszámolása a felvételik egyik legfontosabb része, ezért most megnéztük, hogy például a tanulmányi, és művészeti versenyeken szerzett oklevél után hány pontot kaphattok. Különböző tanulmányi, művészeti és szakmai versenyeken szerzett eredményeitek alapján többletpontot kaphattok, ha teljesíti a jogcím feltételei és a jogosultságot megfelelően igazoljátok. Pontosan milyen versenyekért járnak töbletpontok?

20 többletpont jár

az adott sportág országos sportági szakszövetségének igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban:

 • a korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon,
 • az Universiadén,
 • a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokságon,
 • az Ifjúsági Olimpián elért legalább 3. helyezésért.

15 többletpont jár

az adott sportág országos sportági szakszövetségének igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban az országos sportági szakszövetség által – a szakszövetségnek a jelentkezési határidő napján hatályos versenyszabályzatában meghatározottak szerinti –

 • a Magyar Olimpiai Bizottság által igazoltan felnőtt és felnőtt alatti első utánpótlás korosztály részére szervezett országos bajnokságon elért legalább 3. helyezésért

10 többletpont jár

a Magyar Diáksport Szövetség igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban a Magyar Diáksport Szövetség által, vagy közreműködésével szervezett

 • Diákolimpia országos döntőjében elért legalább 3. helyezésért.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

Itt a válasz: ennyi többletpont jár a szakképzési oklevelekért a felvételinél

A többeltpontok kiszámolása a felvételik egyik legfontosabb része, ezért most megnéztük, hogy például a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után hány pontot kaphattok. A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után azonos képzési terület alapképzési szakjára történő továbbtanulás esetén az alábbiak szerint kapható többletpont: jeles záróvizsga eredmény alapján 32 többletpont, jó záróvizsga eredmény alapján 20 többletpont, közepes záróvizsga eredmény alapján 10 többletpont.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X