szerző:
Eduline

Már lehet jelentkezni a 2014 szeptemberében induló egyetemi, főiskolai képzésekre. Íme, a pontszámítási szabályok az alap- és osztatlan szakokon, illetve a felsőoktatási szakképzéseken.

Felvételi 2014: már lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre
©

Ha alap- vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, összesen 500 pontot gyűjthettek: 400 pont jár a tanulmányi és érettségi eredményekért, 100 pont pedig az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért, szakképesítésért, versenyeredményekért.

Az alap- és osztatlan szakokon 260 a minimumponthatár: ha ennél kevesebb pontot szereztek - az emelt szintű érettségiért kapott pontokkal, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül -, egyetlen felsőoktatási intézménybe sem kerülhettek be, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre. Azoknak, akik felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek, legalább 220 pontot kell gyűjteniük. Pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatjátok ki.

Tanulmányi pontok

A tanulmányi eredményekkel legfeljebb 200 pontot szerezhettek. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatokból számolják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv (vagy ennek hiányában nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

A tanulmányi pontok másik felét az érettségin szerzett jegyekből számolják. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik.

Érettségi pontok

Az érettségin elért eredményért is maximum 200 pontot kaphattok, a pontszámot a képzési területen kötelező vagy kötelezően választható két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki. Ha a kiválasztott szakon több olyan tárgyat is megjelöl az egyetem vagy főiskola, amelyből érettségiztek, automatikusan a két legjobb eredményt veszik alapul.

Az alap- és osztatlan szakokon a 400 pontot kétféle módszerrel lehet összegezni: vagy a tanulmányi és az érettségi pontok összeadásával, vagy az érettségi pontok duplázásával - kérés nélkül azt a verziót választják, amely a felvételizőnek előnyösebb. A felsőoktatási szakképzéseken a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni.

Többletpontok

Emelt szintű érettségi

Az emelt szintű érettségiért összesen 100, tárgyanként 50 többletpont jár - ehhez legalább 45 százalékos eredményt kell elérnetek. Csak akkor jár pont, ha a kiválasztott szakon az adott tárgy kötelező vagy választható. Mely szakokon kötelező az emelt szintű érettségi? A teljes listát itt találjátok.

Nyelvvizsga

Nyelvvizsgáért maximum 40 többletpontot kaphattok: 28 pont jár a középfokú (B2), komplex nyelvvizsgáért, 40 pedig a felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsgáért. Ugyanabból a nyelvből csak egy nyelvvizsgáért kaphattok pluszpontot. Ha a sajátos nevelési igényű jelentkező igazolni tudja, hogy nem tudja letenni a komplex nyelvvizsgát, a szóbeliért vagy írásbeliért is megkaphatja a 28, illetve 40 pontot.

OKTV

Ha az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) 1-10. helyezést értetek el, 100 többletpontot kaptok, a 11-20. helyezésért 50, a 21-30. helyezésért pedig 25 többletpont jár.

Ugyanennyi pontot kapnak a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) helyezésért elért diákok is. A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) versenyein elért nagydíjas helyezésért 30, első díjas helyezésért 20 többletpont jár. Ezeken a versenyeken (OKTV, SZÉTV és TUDOK) tárgyanként egy helyezésért adható többletpont, és csak akkor, ha az kötelező vagy választható az adott képzési területen.

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken elért 1-3. helyezésért 20 többletpont jár, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért pedig 30 többletpontot kaphattok. 

Sportteljesítmény

A világ- vagy Európa-bajnokságon szerzett dobogós helyezésért 30, az országos bajnokságon elért 1-3. helyért pedig 15 pluszpontot kaphattok. Az olimpiai játékokon, siketlimpián, paralimpián, sakkolimpián szerzett arany-, ezüst- vagy bronzérem 500 pontot ér.

2014-től azok a felvételizők is kapnak többletpontot, akik a diákolimpia országos döntőiben érmet szereznek (csak abban az esetben jár a pluszpont, ha az arra jogosító eredményt legkésőbb a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szereztétek; olyan sportágban, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismer). A számok első három helyezettjének 10 pluszpont jár.

Szakképesítés

Szakirányú szakképesítésért 24 többletpontot kaphattok, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak – a listát felvételi tájékoztatóban nézhetitek meg.

Hátrányos helyzet

A hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, árva, illetve tartós nevelésbe vett diákok maximum 40 többletpontot kaphatnak. Ugyanennyi pont jár gyermekgondozásért is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!