szerző:
Eduline

Mégsem lehet érettségi nélkül felvételizni az iasi magánegyetemre, az Apollonia Universityre. Hétfőn több romániai lap arról számolt be, hogy az intézmény rektora olyan diákok előtt is megnyitná a képzéseket, akiknek idén nem sikerült az érettségijük - ők két évet kaptak volna arra, hogy egyetemi vizsgáik mellett a középiskolai záróvizsgára is felkészüljenek.

Constantin Fatu, az Apollonia alelnöke szerint valóban volt olyan terv, hogy az érettségin megbukott diákokat is engedik felvételizni, döntést azonban nem hoztak erről, a lapoknak a hírt a felsőoktatási intézmény egyik munkatársa juttatta el, aki figyelmeztetést kapott, és öt százalékkal csökkentették a fizetését – írja a manna.ro.

„Ez egy javaslat volt, egyetlen ilyen felvételi kérelem sem érkezett, tehát nem szegtünk törvényt semmivel” – mondta Vasile Burlui, az egyetem rektora, aki azt elismerte, hogy ha valaki még nem kapta meg a bizonyítványát, de aláír egy nyilatkozatot arról, hogy sikeresen leérettségizett, elkezdheti a képzést. Több olyan középiskola van Romániában, ahol egyetlen diák sem tudott átmenni az érettségin - összefoglalónkat itt olvashatod el.

„Vannak, akik Olaszországban érettségiztek, és míg meg nem kapják a szükséges iratokat, mi felvehetjük őket. Később azonban be kell hozniuk az oklevelet is” – tette hozzá az intézmény alelnöke. A jelenlegi romániai törvények – a magyarországihoz hasonlóan – nem engedik meg, hogy valaki érettségi nélkül egyetemre felvételizzen, ezért a tanügyminiszter vissza is vonhatja az akkreditációt a magánkézben lévő felsőoktatási intézménytől. Az Apollonián jelenleg két kar, fogorvosi és kommunikációs működik, ez utóbbi nem rendelkezik akkreditációval.

eduline