szerző:
Eduline

Két hét múlva, július 21-én hirdetik ki a 2011-es felvételi ponthatárokat – a szokásos izgulós-feszültségoldós Pont Ott Partit idén a Millenárison rendezik meg. Délután négytől koncertek és előadások kezdődnek, a lényeg este nyolckor jön, ekkor jelennek meg a kivetítőkön az első ponthatárok.

„Idén a koncertek mellett több szakmai programot is szervezünk a felvételizőknek, információkat szerezhetnek a diákigazolvány igényléséről, a hallgatói önkormányzatok működéséről, a külföldi ösztöndíjakról és tanulmányutakról. HR-szakemberek fognak beszélni arról, hogyan érdemes szakmai gyakorlatot választani, mi kerüljön bele az önéletrajzba, mi alapján választ egy cég két ugyanolyan végzettségű pályakezdő közül” – mondta az eduline-nak Dávid Szonja, az Educatio Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetője. A Pont Ott Parti idén a Millenárison lesz, a programok délután négykor kezdődnek, az első ponthatárok nyolc órakor jelennek meg a kivetítőkön.

Pont Ott Parti 2010-ben. Idén nem a Corvin sétányon, hanem a Millenárison rendezik meg

A legnépszerűbb szakok, egyetemek, főiskolák

Gazdálkodási és menedzsment, turizmus és vendéglátás, pénzügy és számvitel, mérnök informatikus, gépészmérnök, kommunikáció és médiatudomány, kereskedelem és marketing – ezek a 2011-es felvételi legnépszerűbb alapképzései. A legnagyobb nyertes a művészeti és művészetközvetítési terület, ahol idén kilenc-tíz százalékkal nőtt a jelentkezők száma, de az orvosi és egészségtudományi, a természettudományi, a műszaki és az informatikai szakokat is többen választották, mint 2010-ben. Pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatod ki, a 2010-es felvételi ponthatárokat pedig itt nézheted át.

A bölcsészettudományi és társadalomtudományi karokon kevesebben szeretnének továbbtanulni, a felvételizők száma kilenc-tíz százalékkal csökkent – igaz, ezeken a területeken az államilag finanszírozott helyek számát is csökkentette a kormány. Bölcsészeti szakokra a 2010-es létszámnál háromszázötvennel, társadalomtudományi képzésekre hatszázötvennel kevesebb elsőévest vehetnek fel az egyetemek és főiskolák.

A gazdasági karok 1350-nel kevesebb gólyára számíthatnak szeptembertől, az agrár, a műszaki és a jogi képzésre felvehető diákok létszáma nem változik, emelkedik viszont az elsőévesek száma a pedagógiai (1800 fő helyett 2000), az orvosi (2100 fő helyett 3100), a természettudományi (4200 fő helyett 5200), a művészeti (520 fő helyett 570) és az informatika (4700 fő helyett 6400) alapszakokon.

Nagy lesz a verseny az államilag finanszírozott hallgatói helyekért
©

A legtöbb felvételizőt vonzó egyetemek, főiskolák listája aligha okozott bárkinek is meglepetést: ahogy az előző években, úgy idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre adták be a legtöbben a jelentkezésüket. Az ELTE-t a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem követi.

A 2010-es 56 ezres felsőoktatási keretszámot 53 ezerre csökkentette a kormány, vagyis valószínűleg nagy lesz a verseny az államilag finanszírozott helyekért. 40 610 hallgató alapszakon, 2840-en egységes, osztatlan képzésen, 10 ezren felsőfokú szakképzésben, 19 600-an pedig mesterszakon tanulhatnak szeptembertől. A 2011-es felvételi eljárásban több mint 140 ezren jelentkeztek valamelyik egyetemre vagy főiskolára.

eduline