szerző:
Eduline

Nyolc órakor megkezdődött az angolérettségi: folyamatosan figyelemmel követjük az eseményeket, hogy ne maradj le semmilyen fontos infóról, a középszintű írásbeli feladatait és a nem hivatalos megoldásokat pedig 13 órakor nézheted át.

13:24

Rendben lezajlottak az angol érettségi írásbeli vizsgák emelt és középszinten egyaránt csütörtökön országszerte, a vizsgákat rendkívüli esemény nem zavarta meg - közölte az Oktatási Hivatal.

13:16

Ilyen a pontozás a középszintű angolérettségin. Hallott szöveg értése: Task 1 (8 pont), Task 2 (8 pont), Task 3 (8 pont). Nyelvhelyesség: Task 1 (11 pont), Task 2 (7 pont), Task 3 (10 pont). Olvasott szöveg értése: Task 1 (7 pont), Task 2 (6 pont), Task 3 (5 pont), Task 4 (10 pont). Íráskészség: Task A (11 pont), Task B (22 pont).

13:00

Itt vannak a középszintű angolérettségi feladatai és a nem hivatalos megoldókulcs. A megoldásokat köszönjük az Euroexam Nyelvvizsga Központnak!

12:34

Már csak félóra, és átnézhetitek a középszintű feladatsort és a nem hivatalos megoldásokat.

©

11:00

Vége a középszintű írásbelinek - 13 órakor jövünk a feladatsorral és a nem hivatalos megoldásokkal!

10:49

A tegnapi történelemérettségi egyik kérdésével - állampolgári és emberi jogok - felmerült, hogy a hivatalos megoldókulcs túl merev, nem fogadja el a további lehetséges megoldásokat. Úgy tudjuk, lehetséges, hogy a Történelemtanárok Egylete is megszólal a kérdésben.

10:14

Itt vannak az első infók a középszintű angolérettségiről: korrekt, a középiskolások tudásának megfelelő az idei középszintű írásbeli az eduline-nak nyilatkozó szaktanárok szerint. A diákoknak többek között egy Albrecht Dürer-anekdotát, egy különleges bélyegkollekcióról és egy furcsa autós bírságról szóló szöveget kell értelmezniük.

09:26

Angolból rendszerint jól teljesítenek az érettségizők - 2010-ben fizikából, kémiából és történelemből értek el magasabb pontokat.

©

09:14

Merényiné Kalotai Judit, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola angoltanára szerint a legnagyobb nehézséget azok a feladatok szokták jelenteni mind közép-, mind emelt szinten, ahol az üresen hagyott szöveghelyekre úgy kell beírni egy-egy szót, hogy nincsenek választási lehetőségek. Az írott és hallott szöveg értelmezésének igaz-hamis választós feladataira szintén érdemes jobban odafigyelni: ezek a tesztek időnként becsapósak, pláne ha az igaz és a hamis megoldások mellett felajánlanak egy harmadik opciót is. A 2010-es angolérettségi feladatait és megoldásait itt találjátok.

09:05

Rendben megkezdődtek az angol írásbeli vizsgák a középiskolákban csütörtök reggel 8 órakor közép- és emelt szinten egyaránt, rendkívüli esemény nem történt - közölte az Oktatási Hivatal.

08:02

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a tegnapi történelemérettségi feladatait és a hivatalos javítókulcsot. Itt a közép- és az emelt szintű kérdéssort és a megoldásokat is megtaláljátok.

08:00

Megkezdődött az angolérettségi: középszinten 1 187 helyszínen 58 521-en, emelt szinten 88 helyszínen 6 194-en vizsgáznak ebből a tárgyból. Részleteket itt olvashatsz.

©

07:50

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc: ebből az első rész, az "olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora. Az írásbeli típusfeladatairól és a szaktanárok véleményéről itt olvashatsz.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán a már felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő azonban sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc. Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához az emelt- és középszinten vizsgázók is használhatnak nyomtatott szótárt, a többi vizsgarésznél azonban semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe.

©

eduline