szerző:
Eduline

Még öt napig, február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire, a diákok korlátlan számú jelentkezést nyújthatnak be.

Minden, amit tudnod kell a felvételiről

Hogyan lehet elrontani a jelentkezési lap kitöltését? A leggyakoribb hibákról itt olvashatsz.

Hogyan változik idén a felvételi pontszámítás? Itt megnézheted, hány pontot kaphatsz a nyelvvizsgádra, a sporttteljesítményre és a hátrányos helyzetre.

Milyenek ponthatárok várhatóak az idén? Itt olvashatod el összefoglalónkat.
A felsőoktatási intézményekben összesen 8280 (a tavalyinál 841-gyel több) képzés indul: az egyetemek, főiskolák 3256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1455 felsőfokú szakképzést és 3484 mesterképzést hirdettek meg a jövő szeptemberben induló tanévre.

A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint, ezért az összegért három szak megjelölésére van lehetőség. Ezen felül jelentkezésenként az alapdíjon felül két-kétezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők, akik erről a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon nyilatkoznak és a jelentkezésükhöz csatolják az ezt igazoló dokumentumot, kedvezményt kaphatnak a felsőoktatási felvételi eljárás alapdíjából. A hátrányos helyzetű jelentkezők 50 százalékos kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők teljesen mentesülnek az alapdíj megfizetése alól. A benyújtott dokumentumok vizsgálata után a regisztrációs levéllel együtt kapnak csekket a befizetendő összegről.

A minimum 200 pont az alapképzésben, valamint az egységes és osztatlan képzésben. A különböző jogcímeken kapható többletpontok mértéke - az emelt szintű érettségi kivételével - csökkent. Középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokúért 40 pont jár. A nyelvvizsgáért maximum 40 többletpont adható. Csökkent a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért járó többletpontok száma, a fogyatékosság utáni pontok száma 50-ről 40-re, a gyermekgondozási kedvezmény szintén 50-ről 40 pontra módosul.     

A felsőoktatási intézmények 53450 hallgatót vehetnek fel jövőre államilag támogatott képzésre, ebből alapképzésre 40610, egységes, osztatlan képzésre 2840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19600-an, doktori képzésekre 1300-an kerülhetnek be.
A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg.

MTI