szerző:
Eduline

3,3 milliárd forintnyi uniós forrással gazdálkodhatott a minisztériumi támogatással létrejött Új Nemzedék Központ Kft., amely többek között arra kapta a támogatást, hogy megszervezze a fiatalok pályaválasztási és szakmai tanácsadási szolgálatát, ám kiderült, hogy nem tudnak maradéktalanul elszámolni az összeggel az Állami Számvevőszék felé, amely ezért feljelentést tett.

©

Állítólag elázott a tavaly nyári fővárosi felhőszakadás során a dokumentáció jelentős része, ezért nem tud maradéktalanul átadni minden dokumentumot az Új Nemzedék Központ az ÁSZ-nek. Az állami nonprofit Kft.-t a Fidesz-kormány hívta életre 2010-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá, nagyrészt a párt ifjúsági szervezetének, a Fidelitas tagjainak átengedve a szervezet kialakítását. Az ÚNK egyik fő alakja Mihalovics Péter, a Fidelitas egykori alelnöke volt, aki közben a KIM kormánybiztosa lett, valamint veszprémi fideszes országgyűlési képviselőként is tevékenykedett.

Az ÚNK a 3,3 milliárd forintnyi forrás felhasználásával számos ifjúsági programot szervezett, ám mégis visszhang nélkül maradtak, általánosan csekély érdeklődéssel fogadták ezeket a fiatalok. Egy vidéki tanácsadó hálózat kiépítésébe fogtak, amely egyik alapvető célkitűzése volt, hogy a fiatalokat érdemben segíthesse a pályaválasztásban, ezért számos irodát nyitottak országszerte, ám az Eduline értesülései szerint az irodákat és a fenntartott személyzetet nem túl gyakran keresték fel a fiatalok ilyen céllal.

Mihalovics Péter
©

Poór Csaba, az ÚNK kommunikációs igazgatója szerint nehéz elszámolni az ÁSZ felé, ugyanis a 2015 augusztusában a fővárosi felhőszakadás során az iratok jelentős része elázott - fogalmazott a 444-nek. De más gondok is akadtak, önmagában az furcsa volt, hogy milyen látványosan gyorsan felélték a program költségvetését 2011-2014 között, így az Emmi alá átszervezett ÚNK-t át kellett világítani.

Találtak gyanúsan hamar elkészült megvalósíthatósági tanulmányt 30,5 millióért, ami teli volt számítási hibával. Mihalovics Péter ismerőse, Kuna Tibor is kapott megbízást 30 millióért, valamint a KIM akkori államtitkárához kötődő Nexon Kft. is. Süveges Pál ügyvezető szerint a másik problémaforrás az volt, hogy a cég vezetése sokat cserélődött, és a régiek nem adtak át mindent maradéktalanul az újaknak - ezek a dokumentumok is hiányozhatnak az ÁSZ-nak.

Számos dokumentum hiánya miatt szinte lehetetlen átvilágítania  céget, nincs meg a tulajdonosi joggyakorló utasításai, intézkedései, az ezekről szóló tájékoztatók és kimutatások, felügyelőbizottsági jelentések, az ellenőrzési jelentések, a közbeszerzési terv, de hosszan lehetne sorolni, mert 186 külön az ÁSZ által kért iratból jó, ha a felét át tudták adni.

A dokumentumok hiányában az Állami Számvevőszék minden esetben köteles feljelentést tenni, ez történt most is.