szerző:
Eduline

Mi történik, ha nem sikerül helyet szerezni az önkormányzati bölcsődékben? Milyen anyagi teherrel jár, ha a magánbölcsit kell választanotok? Megnéztük és összehasonlítottuk a budapesti és vidéki árakat, szolgáltatásokat.

©

A fővárosi magánbölcsődék havi díjai 80-110 ezer forint között mozognak. Ebben az összegben az étkezés benne van, de sok helyen külön kell fizetni a foglalkozásokért. Igaz, ezek egy része egészen speciális, az egyik fővárosi magánbölcsődében a szorongás és az agresszió kezelését célozzák meg, ott ezért a fejlesztő foglalkozásért 3000 forintot kell fizetniük a szülőknek alkalmanként, míg az iskola-előkészítő foglalkozás 2500-2800 forintba kerül. Sok magánbölcsőde hétvégi zsúrok szervezését is vállalja, 15 ezer forinttól.

Van olyan magánbölcsi, ahol - ha a szülő a nyitvatartási idő előtt vagy után hozza-viszi a gyermeket - plusz 1500 forintot számolnak fel. A fővárosi magánbölcsődék ezek alapján tehát nehezen úszhatók meg havi 100 ezer forint alatti összegből, persze a legtöbb helyen lehet igényelni csak délelőtti vagy csak délutáni foglalkozásokat is.

Mi a helyzet vidéken?

A vidéki magánbölcsődék zömében a fix havi díjon túl nem feltétlenül a foglalkozásokért kell külön fizetni, hanem az étkeztetésért, legalábbis egy-egy debreceni, pécsi, soproni és szegedi magánbölcsőde is ezt írta honlapján. A havi díj 35-50 ezer forint között mozog, viszont ha hozzáadjuk a nagyjából 800 forintos napi étkezés díját, az egy hónapban már plusz 16 ezer forintot jelent.

Ötezerrel több bölcsődei hely lesz Budapesten és Pest megyében

Idén elsősorban a közép-magyarországi régióban hoznak létre új bölcsődéket, illetve bővíti a férőhelyeket, mivel az ország ezen része eddig kimaradt az európai uniós fejlesztési forrásokból - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.