szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most nagy változás előtt áll minden gólya, aki szeptembertől egyetemistaként folytatja. Összeszedtünk 5 dolgot, amit érdemes a félévkezdés előtt elintézni, mert feltétlenül szükségetek lesz rájuk az elkövetkező pár évben.

Pár dologban át kell alakítani a gondolkodásmódotokat a sikeres szemeszterekhez, most ebben szeretnénk segítséget nyújtani nektek.

1. Saját bankszámla

Ha eddig nem volt egy bankszámlátok, ami a ti nevetekre szólt, akkor itt az ideje nyitni egyet. A legtöbb egyetem ugyanis csak azt a bankszámlát fogadja el, amit össze tud kötni a nevetekkel, illetve az adataitokkal. Ez fontos lehet, ha önköltséges képzésen tanultok majd, mert innen tudjátok átutalni a tandíjat az egyetem számlájára, valamint ha ösztöndíjat kaptok, azt is ide küldik. Ezen kívül, ha valamiért fizetnetek kellene majd, (például: kredittúllépések, elbukott vizsgák, egyéni tanrend kérelmek) azt is így tudjátok majd rendezni. 

2. Megfelelő időpontok

Érdemes bevezetni egy rendszert, ami alapján tudjátok követni majd a programjaitokat, különös tekintettel az első pár hónapra. KIcsit szokatlan lesz az órarendetek, egy csomó tájékoztatón és gólyaprogramon vehettek majd részt, később pedig ott lesznek a ZH-k és a vizsgák, amiknek az időpontjaira szintén jó ha emlékeztek. Egy egyszerű határidőnapló is megteszi, de használhattok akár applikációt vagy a Google calendart, a lényeg, hogy ti átlássátok a teendőiteket.

3. Egy jó jegyzetfüzet

Elég triviálisan hangzik, de nagyon nagy segítség lehet a félév végén, ha jól átláthatók a jegyzeteitek. A gimis minden tárgyhoz egy füzet nem feltétlenül a leghatékonyabb módszer a jegyzetek rendezésére, sokkal kényelmesebb, ha felosztott füzeteket vásároltok. Így megússzátok szemeszterenként 1-2 füzettel és könnyedén visszakereshetők az információk. A laptopon való jegyzetelés is jó megoldás lehet, szuperül átlátható, ha rendszerben tartjátok, de ez csak akkor tud igazán hatékony lenni, ha nagyon profin gépeltek.

4. Vállalható e-mail cím

Az egyetemen általában elektronikusan kell elküldeni a beadandókat a tanároknak, éppen ezért javasolt csinálni egy e-mail fiókot, amiből könnyedén felismerhetők vagytok. Természetesen az sem hátrány, ha nem azon a cikis e-mailen keresztül kommunikáltok a tanáraitokkal, amit még 8 éves korotokban csináltatok.

5. Kapcsolatok 

Sajnos az egyetemek nem arról híresek, hogy minden információt óriásplakáton hirdetnének. Sok dolognak nektek kell utánajárnotok, és mindezt sokkal könnyebb, egy jó kapcsolati hálóval végigcsinálni. Sok mindenben tudtok egymásnak segíteni, nem csak aktuális kérdésekben, a felsőbb évesek pedig rengeteg tanácsot tudnak adni olyan témákban is, amikről amúgy nem tájékoztatnak. Ha már most vannak egyetemista isreőseitek, akkor érdemes őket már most felkeresni. 

Mikor lesznek az idei egyetemi beiratkozások? Itt vannak a dátumok

Lassan minden felvételiző megkapja a besorolási döntést, és a tájékoztatót, amiben leírják az egyetemek mi a következő lépés. Itt vannak a beiratkozási időpontok, amikről már tudni lehet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!