szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokszor írtunk már az irodalomról és magáról az írásról kicsit más szemszögből. Most egy olyan programot ajánlunk, ahol fontos a mesélés, de nem csak azok próbálhatják ki magukat, akik írónak készülnek.

Vannak olyan versek, amelyeket mindenki tanult memoriterként – vagy legalábbis olvasott – az iskolában. De hogyan lehet úgy hozzányúlni ezekhez a szövegekhez, hogy egyszerre legyenek modernek, közben mégis méltó módon képviseljék mindazt, amit a saját korukban jelentettek? Nemrég erről is beszélgettünk Szabó Erika színésznővel, aki olyan vállalkozásba kezdett, ahol kicsit újragondolták a „kötelező” irodalmat. Ha ti is szeretitek az irodalmat, vagy csak szerettek kötetlenül mesélni és kipróbálnátok magatokat valami újban, akkor ez a program tetszeni fog.

A Story Slam projekt lényegében egy nyilvános történetmesélő sorozat, ahol havonta egyszer a közönségből jelentkezők mondanak egy adott témáról igaz történetet saját életükből. Persze nem csak azoknak ajánlott, akik szívesen mesélnének.

Az est mindig a szervezők által felkért mesélőkkel indul, akik szintén egy történetet mondanak el, de a meghirdetett témától függetlenül. Eddig már Hammer Ferenc egyetemi oktató, punk rocker; Márta István zeneszerző, színházigazgató, Bak Zsuzsa forgatókönyvíró, Andrew Hefler színész, rendező, Márton András zenész, zeneszerző, a KFT zenekar tagja, Saly Noémi író, és mondott már történetet sportoló, művészettörténész, újságíró egyetemista is.

Ha szívesen jelentkeznétek vagy csak kíváncsiak vagytok, hogy zajlik egy ilyen esemény, akkor a Facebook-oldalukon még több információt elolvashattok és megnézhetitek a korábbi előadásokat is.

Ha szívesen megnéznétek az irodalmat még egy oldalról, akkor próbáljátok ki ezt a kvízünket. Ady Endre az egyik legnagyobb költőnk, verseit számos nyelvre lefordították. Lefordítottuk néhány versét angolra, a Google fordítója segítségével - így is megismeritek?

Kötelezők másként: „az irodalom megérdemel egy újrafelfedezést"

Vannak olyan versek, amelyeket mindenki tanult memoriterként - vagy legalábbis olvasott - az iskolában. De hogyan lehet úgy hozzányúlni ezekhez a szövegekhez, hogy egyszerre legyenek modernek, közben mégis méltó módon képviseljék mindazt, amit a saját korukban jelentettek? Többek között erről is beszélgettünk Szabó Erika színésznővel, aki olyan vállalkozásba kezdett, ahol kicsit újragondolták a „kötelező" irodalmat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.