szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi lesz vajon azokkal az egyetemistákkal, akik diákmunkából fedezték az albérlet díját és a tandíjat? Az egyik diákszövetkezet igazgatója beszélt a jelenlegi helyzetről az InfoRádióban.

Dénes Rajmund, a Mind-Diák Iskolai Szövetkezet igazgatója az InfoRádiónak beszélt arról, hogy sok egyetemista egzisztenciája is veszélybe került, mivel munkából fedezték lakhatásukat és a tandíjukat – szúrta ki a HR Portál. Az igazgató elmondta, hogy a járvány előtt a diákszövetkezetek öntötték magukból a munkalehetőségeket, ezek nagy része viszont most megszűnt.

 A gazdaságba fokozatosan szivárgott át a vírus okozta válság: március előtt nem volt annyi diákmunkaerőnk, hogy az összes ügyfelünket ki tudtuk volna szolgálni…

– mondta. Dénes Rajmund szerint március közepétől-végétől folyamatosan érzékelhető a diákgyakornokoknak és a termelési-szolgáltatási szektorban foglalkoztatott diák munkavállalók arányának a jelentős csökkenése. Megemlítette, hogy folyamatosan kommunikálnak a kormánnyal, megoldási javaslatokat küldtek, melyek ennek a szektornak a foglalkoztatás-visszaesésből adódó gondjaira, illetve azoknál a diákoknál, akinél kiesett az állandó jövedelem, átmeneti megoldást, segítő intézkedést jelenthetne.

Szerinte ha újra indul a gazdaság, akkor lesz igény a diákmunkára, attól függetlenül, hogy mekkora lesz a munkanélküliség. Vélemény szerint a mostani helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-2012 közötti válság időszakával. „Ha sikerül kordában tartani és megfékezni a vírushelyzetet, akkor ez most egy mélyrepülés lesz, akár rosszabb is, mint az akkori gazdasági válságvolt, viszont gyorsabb is lesz a kilábalás” – jelentette ki. Dénes Rajmund úgy véli, hogy a vendéglátásban, szállodaiparban, turisztikában, tevékenykedő cégek gyorsan talpra tudnak majd állni, és visszaveszik a saját dolgozói állományt. Kiemelte, hogy szerinte a gyakorlott szakképzett és szakképzetlen munkaerőre is szükség van mindenhol, mert jelenleg olyan munkaerőpiaci helyzet van Magyarországon, sőt az egész világon.

Mennyit keresnek a pályakezdő diplomások? Itt vannak az adatok

Évente nagyjából ötvenezer hallgató fejezi be tanulmányait a felsőoktatásban. De vajon milyen fizetésekre számíthatnak a pályakezdők? Utánajártunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!