szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pályakezdőként kerestek munkát, ezért folyamatosan gyártjátok az önéletrajzokat és a motivációs leveleket? Mutatjuk, mik lehetnek az önéletrajzírás buktatói.

1. Ugyanazzal a CV-vel házalni

A jó önéletrajzot a megpályázott pozícióhoz kell alakítani. Ha a CV nem tartalmazza a célmunkáltatók által keresett készségeket és ismereteket, akkor bármilyen jól is írtátok és strukturáltátok meg az önéletrajzotokat, nem jártok sikerrel. Általános önéletrajzot csak akkor érdemes írnotok, ha nem konkrét munkakörre pályáztok.

2. Aránytalan bekezdések

A munkáltatókat leginkább az eddigi munkatapasztalatotok, az iskolai végzettségeitek és a szakmai sikereitek érdeklik. Éppen ezért ezeket kell jobban kifejtenetek és ezekre kell helyeznetek a hangsúlyt. Ha már diplomával rendelkeztek, akkor az általános iskola megemlítése elhagyható, valamint a középiskolát is csak akkor kell beleírnotok a CV-be, ha ennek fontos szerepe van a megpályázott munkakör szempontjából (például a pozícióhoz elengedhetetlen a nyelvtudás, és ti két tannyelvű gimibe jártatok).

3. Klisék

Az önéletrajzotokban a képességeitekre és a készségeitekre kell összpontosítanotok. Nem elegendő azt leírnotok, hogy pl. jól tudtok csapatban vagy egyénileg dolgozni, ezeket valós tényekkel kell alátámasztanotok. Tegyük fel, hogy benne voltatok egy diákszervezetben, és a csapatotokkal több projektet is szerveztetek – ezzel alá is támaszthatjátok, hogy jól tudtok csapatban dolgozni.

Ennyit lehet keresni pályakezdő diplomásként: itt vannak a fizetési adatok

Mennyit keresnek a különböző szakokon végzett, néhány év munkatapasztalattal rendelkező fiatal diplomások? Miért nem reális a pályakezdők bérigénye? És milyen összeget érdemes mondani az állásinterjún, ha azt kérdezi a HR-es, milyen fizetéssel lennétek elégedettek? Utánajártunk.

4. Valótlan információk

Hamis információkat nem érdemes magatokról feltüntetnetek, előbb-utóbb úgyis kiderül, ha nem ismertek egy adott nyelvet, ha nem szereztetek diplomát.

5. Többféle betűtípus

Egyszerű, letisztult betűtípusokat használjatok, és ha valamit szeretnétek kiemelni, azt félkövér betűvel tegyétek meg, ne aláhúzással.

6. Helyesírási hibák

A kész önéletrajzot elküldés előtt érdemes többször is átolvasnotok, és ha szükséges, használjatok nyelvtani ellenőrző programokat (az MTA helyesírási oldalát ajánljuk mindenkinek).

7. Előnytelen fotó

Az előnytelen fénykép ugyanis nagyon sokat tud rontani az összképen. Éppen ezért érdemes némi pénzt szánnotok arra, hogy egy fotós készítsen rólatok néhány képet.

Egyetemistaként többéves szakmai tapasztalatot szerezni? Hallgatók mesélnek arról: ez nem lehetetlen

A szakmai tapasztalat aranyat ér - három interjúalanyunk ezzel már elsőéves egyetemistaként tisztában volt, ám mindannyian más-más karrierutat választottak. Egyikük elsőéves kora óta, levelező tagozatos tanulmányai mellett dolgozik leendő szakterületén, győri egyetemista interjúalanyunk végzősként jelentkezett szakmai gyakorlatra, míg a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanuló, szakmai fejlődéséről az Eduline-nak mesélő hallgató a duális képzést választotta.

8. Helytelen sorrend

Az önéletrajzban fordított időrendi sorrendet használjatok. Azokkal az eseményekkel kezdjétek a felsorolásokat, amelyek a közelmúltban történtek és a korábbi történésekkel zárjátok a sort. Ez azért fontos, mert a toborzók elsősorban arra kíváncsiak, hogy jelenleg vagy az elmúlt egy évben hol dolgoztatok, milyen tanulmányokat végeztetek. Kevésbé érdekli őket, hogy 5-10 évvel ezelőtt mit csináltatok.

9. Túl hosszú

A CV ideális esetben nem hosszabb két oldalnál. Egy hat-hét oldalas önéletrajzot egyik HR-esnek sem lesz kedve és ideje elolvasni.

10. Rendetlen CV

Az önéletrajz hivatalos dokumentum, ennek megfelelően kell formázni.