szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világjárvány minden téren megzavarta az oktatást, így a nyelvvizsgákra is komoly hatással volt. Sok diáknak fontos volt a jelenlegi időszakban a nyelvvizsga - bizonyítvány, hiszen közeledett az érettségi, a felvételi és diplomaszerzés. Leálltak nyelvtanfolyamok, amelyeket jobb esetben talán online még be tudtak fejezni a vizsgára készülők.

Április 10-én megjelent a nyelvvizsgamentes diploma kiadására vonatkozó kormányrendelet. Ennek értelmében mindenkinek – aki 2020 augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz – elengedik a nyelvvizsgakötelezettségét az oklevél kiadásához.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint ennek a lépésnek semmi köze nem volt a járványhoz. Inkább hangulatjavító intézkedések tekinthető, hogy aki megszerezte az egyetemi abszolutóriumot, az megkaphassa a diplomáját - olvasható az Index oldalán. Rozgonyi szerint lehet, hogy a gazdaságnak nagy szüksége van a most kilépő diplomásokra, de a kormány részéről hiba volt, hogy a nyelvtudásra vonatkozó világos iránymutatás nélkül juttatja őket egyetemi oklevélhez.

 „A kormánynak most hatalmas hangszórókon, harsonák kíséretében kellene reklámoznia minden lehetséges csatornán azt, hogy magyarok, tanuljatok nyelveket, mert csak ettől lesztek versenyképesek” – mondta Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke. Ő is sajnálatosnak tartja, hogy a kormány a felsőoktatásban mind a bemenetnél, mind a kimenetnél elállt a nyelvtudás kötelezővé tételétől.

Hogy lehet vizsgákat szervezni, ha a járványhelyzetben? Nyelvvizsga arcfelismerő szoftverrel.

A vizsgaközpontok az Oktatási Hivatalnál kérhetik, hogy online vizsgákat is kiírhassanak a veszélyhelyzet idején. idén a nyelvi érettségi csak a felvételinél jelent könnyebbséget. Sok diák most is inkább a klasszikus nyelvvizsgában hisz: ha ez jól sikerül, akkor komplex nyelvvizsgát szerez, de akkor sincs baj, ha csak az írásbeli sikeres, mert akkor is ugyanúgy 28 pontot kaphat érte a felvételin. Április 10-én jelent meg az a kormányrendelet, amely az online letehető nyelvvizsgák lehetőségét nyitja meg. Ezt csak erre alkalmas nyelvvizsgaközpontok végezhetik, jelenleg 4 ilyen van: az Origo (korábbi Rigó utca), az Euroexam, az iTOLC és a TIT-iXAM.

Az online nyelvvizsgák hallatán sokan egyből arra gondolnak, hogy biztosan többen élnek majd a puskázás lehetőségével. Vajon tényleg könnyebben lenne puskázni, ha online vizsgázunk? Az online nyelvvizsgákról megjelent hivatalos követelmények elég szűkszavúak voltak, és nem igazán szigorúak, mondta az Indexnek Rozgonyi Zoltán. A hivatalos közlemény csak egy webkamerát ír elő, amelynek folyamatos felvételt kell készítenie a vizsgázóról. A Nyelvtudásért Egyesület vezetője, aki egyben az Euroexam Nyelvvizsgaközpont egyik vezetője is, tudomása szerint rajtuk kívül az Origo Nyelvvizsgaközpont is ennél jóval szigorúbb feltételeket ír elő az online vizsgákhoz.

Az Origo és az Eurexam nyelvvizsgaközpontnál vizsgázóknak például olyan szoftvert kell telepíteniük a gépükre, amely csak a vizsgaközpont rendszeréhez való csatlakozást teszi lehetővé, de blokkolja a vizsgázó gépének távoli elérését, azaz kizárja, hogy valaki más gépeljen a vizsgázó helyett. Folyamatosan rögzítik a vizsgázó gépének képernyőképét, végig hangfelvétel is készül. Előírás ezeknél a vizsgaközpontoknál az is, hogy a vizsgázót egy webkamerának szemből, egy másiknak pedig oldalról kell vennie, hogy ellenőrizni tudják, nincs-e előtte vagy az asztalán nem megengedett eszköz.

Azt, hogy valóban a jelentkező ül-e a számítógép előtt, nemcsak a nyelvvizsgaközpont operátorai ellenőrzik, de a személyi igazolványkép alapján használnak arcfelismerő szoftvert is. És ezzel még mindig nincs vége a biztonsági elemeknek. A vizsga elején úgynevezett billentyűzet-mintavétellel digitális ujjlenyomat is készül. Az alanyt megkérik arra, hogy gépeljen be egy viszonylag hosszú 5-6 sornyi szöveget, majd az egérrel rajzoljon néhány vonalat, és kattintgasson. A billentyű és az egér használata az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan személyre szabott, így ezt is végig figyeli a rendszer. Megoldást kellett találni arra is, hogy az internetszolgáltatás akadozása, áramszünet vagy egyéb technikai probléma miatt ne érje hátrány a vizsgázót.

 Az online vizsgák megvalósítása hihetetlen nagy feladat volt. Normálisan ez egy egyéves projekt, most három hét alatt kellett összehoznunk mindent.

– mondta Rozgonyi Zoltán. 

Tízezres nagyságrendben maradtak diákok munka nélkül az elmúlt hónapokban

Az elmúlt hetekben nagyon sok diák veszítette el a munkáját a koronavírus miatt kialakult helyzetben. A legtöbben azért dolgoztak, hogy fizetni tudják az egyetemi tanulmányokat, az albérletet. Mit mondanak a szakemberek?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!