szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idegen nyelvek tanulására számos appot, tanfolyamot és könyvet ajánlottuk már, de mi a helyzet a szóbeli készségével? Mutatunk olyan ötleteket, amelyekkel a hétköznapokban is elérhetitek, hogy aktívan gyakoroljátok a nyelveket szóban is.

A legtöbb nyelvvizsga szóbeli részénél a társalgásra nagy hangsúly helyeződik. A hétköznapi szituációk kezelésének, megoldásának fontos szerepe van, éppen ezért a pontozása is mérvadó lehet a végleges eredménynél. Ezt a készséget nehéz könyvből tanulni, gyakorlása elengedhetetlen a nyelvet beszélőkkel. Erre adunk most tippet, hol keríthettek lehetőséget arra a hétköznapokban, hogy beszélgethessetek akár anyanyelvi beszélőkkel is.

Programok

A legkézenfekvőbb (és egyszerűbb) módja annak, hogy a hétköznapokban találkozhassatok az általatok tanult nyelv beszélőjével, a (főleg kulturális) programok között rejlik. Filmfesztivál, író-olvasó találkozó vagy éppen múzeumi tárlatvezetésen is lehetőségetek lehet bármilyen nyelven élőben megszólalni, és beszélgetni a nyelvet szintén jól beszélőkkel vagy szintén gyakorlókkal. Érdemes körülnézni, rátalálni az ilyen eseményeket szervező helyekre.

Nyelvi intézetek

A sok esetben akár nyelvvizsgaszervező intézetek is jó lehetőséget jelenthetnek arra, hogy próbára tegyétek nyelvtudásotokat akár egy-egy - az intézetek által - megrendezett eseményen, de találhattok olyan hallgatót is ezeken a helyeken, akivel együtt gyakorolhattok akár tematikusan különböző témákon keresztül.

Alumni csoportok, közösségek

A legjobb ötlet arra, hogy adott nyelven jól beszélő hallgatót találjatok, az egyetemi és ösztöndíjak alumni csoportjai. Volt és jelenlegi olyan hallgatókkal találkozhattok ezekben a közösségekben, akik akár voltak egy-egy ösztöndíjjal külföldi egyetemen vagy programon. Legyen szó akár önkéntesekről, akár egyetemistákról, érdemes ilyen közösségeket keresni.

Újabb ingyenes nyelvi app: jól jöhet, ha a szóbeli a mumus

Nyelvvizsga előtt álltok, és úgy érzitek, a szóbeli a mumus? Ha nem szívesen szólaltok meg idegenek előtt, akkor ezt az appot érdemes kipróbálnotok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!