szerző:
Eduline

A magyar cégek – különösen a kisvállalkozás kereteiből kitörni igyekvők – szinte kikerülhetetlen akadályként tapasztalják meg a nyelvtudás hiányából eredő kommunikációs problémákat a nemzetközi vállalatok beszállítói piacán. Ez különösen igaz elsősorban német nyelvre „szakosodott” térségünkben az angol, vagy pláne a francia, vagy éppen az olasz nyelv tekintetében.

Ez utóbbiak a piacon lévő cégek viszonylagosan kisebb számából eredően nem okoznak általában gondot a cégeknek. Azonban az angol nyelv, mely több nagy – például a banki – szakma „hivatalos” nyelve, már komolyabb problémák forrását jelenti. Emellett az üzleti angolban nem a konyhaangol, vagy az alapszintű angol nyelvtudás a követelmény – a kiemelt partnerekkel pedig a legtöbb esetben a cég vezetőinek, tulajdonosainak kell kapcsolatba kerülniük, ráadásul így lehetőség sincs kezdő, de nyelvet jól beszélő új kollégákkal a probléma áthidalására.

Szerencsére a vállalkozások egyre jelentősebb része lép még időben, és egyre nagyobb százalékban forrást is találnak a tudásfejlesztéshez – mint ahogy azt az egyik magyar tulajdonú személyzeti szolgáltató csoport érdekkörébe tartozó Pannónia-Trend Kft. is tette a tavalyi (2007) évben, amikor sikeresen pályázott az EU-s támogatási rendszerben.

A „Nyelvi készségek megszerzése új piaci szegmensek eléréséhez” címen beadott pályázattal a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében 2 198 000 támogatást nyert a cég, melyből a 14 hónapos projektidőszak alatt 4 fő intenzív és alapos képzését oldották meg az üzleti angolra koncentrálva, a Villám Nyelviskola közreműködésével. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nevében közreműködő ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht-val került megkötésre a támogatási szerződés.

Az eredmények pedig már a képzési projekt során jelentkeztek, hiszen az új partnereknek is hála, a Pannónia-Trend Kft. minden eddiginél sikeresebb évzárásban reménykedhet.

Az újabb pályázati lehetőségek folyamatos megnyílásával pedig térségünk és az ország egyre több vállalkozása kerülhet még közelebb az európai piaci lehetőségekhez – mindehhez európai uniós forrásokat felhasználva.