szerző:
Eduline

194 tanítói, 630 tanári - ennyi álláshirdetés közül válogathatnak azok a pedagógusok, akik ezekben a napokban váltanának munkahelyet. Ez egyben azt jelenti, hogy három és fél hónappal a tanévkezdés után még mindig több száz iskolában hiányzik egy vagy több tanító, szaktanár.

©

December elején 856 szaktanári hirdetést számolt össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közszféra hivatalos állásportálján, a közigállás.hu-n. Kíváncsiak voltunk, két hét alatt változott-e a helyzet, csökkent-e a betöltetlen állások száma. A tanító kifejezésre keresve 194, a tanár kifejezésre pedig 630 hirdetést dobott ki a rendszer - Budapesten és Pest megyében 379 álláshirdetés aktív.

Találtunk olyan Heves és Pest megyei települést, ahol a helyi általános iskolában három szabad tanítói állást is hirdetnek, de országszerte és Budapesten is keresnek napközis nevelőket, iskolapszichológusokat. Feltűnően sok a matematika, a biológia és a kémia, valamint az angol és a német szakos tanári hirdetés, a legtöbb iskola azonban - derül ki a hirdetéseket átpörgetve - informatika szakost keres. Nem sok esélyük van: míg egy 3-5 éve tanító informatika szakos egyetemi végzettséggel bruttó 263 ezer forintot keres, addig például egy junior szoftverfejlesztő átlagosan havi bruttó 430 ezer forintot keres, bére pedig folyamatosan emelkedhet.

Egyedül vagyok angoltanár két iskolában - rengeteget túlóráznak a tanárhiány miatt a pedagógusok

Döcögősen indult a tanév sok pedagógus számára. Saját óráik mellett hiányzó kollégáik óráit is meg kell tartaniuk azoknak, akik olyan iskolában dolgoznak, amely még mindig keres pedagógusokat egy-két, rosszabb esetben három-négy álláshelyre - a helyettesítésért pedig egy fillért sem kapnak. Három héttel a tanévkezdés után még mindig hemzsegnek a tanári álláshirdetések az álláshirdető oldalakon és a Facebookon.

Borsodi iskolák: nehéz helyzetben

Annak a borsodi iskolának sincs könnyű dolga, amely olyan pedagógust keres, akinek tanító és gyógypedagógus végzettsége is van, így a tanítói feladatok ellátása mellett a sajátos nevelési igényű gyerekekkel is foglalkozna. A boon.hu múlt héten járt utána, érzékelik-e a tanárhiányt a borsodi települések iskoláiban. A lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke azt mondta, különösen a halmozottan hátrányos helyzetű járások küzdenek pedagógushiánnyal, például a Bódva-völgye - van olyan kisvárosi iskola, ahol öt tanári állás is betöltetlen. 

Molnár Zoltán hozzátette: azokra a településekre különösen jellemző a pedagógushiány, ahol sok a roma gyerek, a főiskolák és egyetemek korábban nem készítették fel a tanítókat, tanárokat arra a helyzetre, hogy olyan gyerekekkel kell majd foglalkozniuk, akik családjában az iskolai teljesítmény nem érték.

A lap megszólaltatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei EGYMI Tornanádaskai Tagintézményének vezetőjét, aki azt mondta, jelenleg két gyógypedagógust tudnának felvenni, ha lenne jelentkező, de nincs. Nehezíti a helyzetet, hogy ebben az évben három gyógypedagógusuk vonul nyugdíjba.

Ezek a tanárok húzhatnák ki az iskolákat a csávából, mégsem kapnak könnyítést

Meredeken emelkedett az elmúlt években a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok száma, a távozókat pedig egyre nehezebben tudják pótolni új kollégákkal az álláshirdető oldalakon még két héttel a tanévkezdés után is tanárokat, tanítókat toborzó iskolaigazgatók.