szerző:
Eduline

Az Európai Bizottság egyértelműen kimondta, hogy az uniós jog nem teszi lehetővé az oktatás területén a szegregációt – írja a Népszabadság.

Az Európai Bizottság egyértelmű választ adott a Balog Zoltán humánminiszter által preferált iskolai szegregációs gyakorlattal kapcsolatban – írja a Népszabadság. Eszerint az uniós jog az oktatás területén nem teszi lehetővé a megkülönböztetés tilalmától való eltérést.

©

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője azt kérdezte a bizottságtól: az uniós irányelv lehetőséget teremt-e bármilyen, a nemzeti jogban szereplő kivétel engedélyezésére, ez a kivétel megvalósíthat-e jogszerűen diszkriminációt, és elfogadható-e olyan intézkedés, amelynek az az eredménye, hogy „felzárkóztatási vagy egyéb tanulmányi okból” egyes diákok faji vagy etnikai alapon elkülönült módon legyenek kénytelenek tanulni az oktatási intézményeikben.

Balog Zoltán engedné a kivételeket

A válasz szerint a faji egyenlőségről szóló irányelv tiltja a faji vagy etnikai származáson alapuló hátrányos megkülönböztetést. A magyar képviselő emlékeztetett: Magyarország 2003-ban honosította a faji egyenlőségről szóló irányelvet, azóta ez a magyar jog része.

Balog Zoltán humánminiszter tárcájának javaslatára ugyanakkor nemrégiben a parlament módosította az oktatási törvényt, ennek értelmében a kabinet rendeletben szabályozhatná „a vallási, világnézeti tekintetben elkötelezett, továbbá nemzetiségi iskolai nevelés-oktatás szervezésnek az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben meghatározott feltételek érvényesülését szolgáló sajátos kritériumokat” – vagyis azokat a tényezőket, amelyek alapján a jogszabály kivételeket enged az egyenlő bánásmód alkalmazása alól. Balog ugyanakkor egy korábbi interjúban elmondta, szerinte csak nagy rosszindulattal olvasható ki a szegregáció legitimálása a köznevelési törvénymódosításból. A teljes interjút itt olvashatjátok el.

Jávor Benedek szerint Európában elfogadhatatlan a bármilyen trükkel bevezetni kívánt szegregált oktatás. Az EP-képviselő ijesztőnek tartja, hogy Balog Zoltán csúcsminiszter – egyébként a magyar bíróság szerint is elfogadhatatlan – ötletét az Országgyűlés és Áder János köztársasági elnök is támogatandónak találta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!