szerző:
Eduline

Mikor lesz a központi középiskolai felvételi? Mikor írásbeliznek a diákok matematikából és magyar nyelvből? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Minden középiskola ugyanazon a napon tartja az írásbeli felvételit? Vagy más-más időpontokban vizsgáznak a diákok?

A központi írásbeli felvételit minden - vizsgaszervező - középiskolában 2018. január 20-án tartják, délelőtt 10 órától. Ezt az időpontot kell megjegyezniük a négy- vagy öt-, illetve a hat- vagy nyolcosztályos középiskolákba jelentkezőknek is.

A pótló írásbeli vizsgát 2018. január 25-én 14 órától tartják, de ezen csak azok vehetnek részt, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.

Fontos, hogy nem minden középiskola teszi kötelezővé a középiskolai felvételit a jelentkezők számára, sok intézmény csupán az általános iskolai eredmények alapján rangsorolja a diákokat.

Középiskolai felvételi: milyen szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket?

Milyen szempontok alapján döntenek a középiskolák arról, felveszik-e a jelentkezőket a jövő szeptemberben induló osztályokba? A középiskolai felvételin az oktatási intézmények három szempont alapján dönthetnek a felvételi kérelmekről: vagy kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján, vagy gimnázium és szakgimnázium esetén a tanulmányi eredmények és a központilag írásbeli vizsga eredményei alapján, vagy gimnázium és szakgimnázium esetén a tanulmányi eredmények, továbbá a központi írásbeli vizsga és a szóbeli vizsga eredményei alapján.

Ilyen lesz a 2018-as középiskolai felvételi matekból: minden infó egy helyen

Milyen lesz a középiskolai központi felvételi matekból? Lehet-e számológépet használni, hány feladatot kell megoldani? Eldöntheti-e a vizsga eredménye a gimnáziumi vagy szakgimnáziumi felvételit? Mikor tartják a központi vizsgát? Hány feladatot kell megoldani? Összesen tíz feladatot kapnak a felvételizők. "A matematika feladatlapok nem kizárólag a tantárgyban tanultakat mérik, hanem ehhez kapcsolódóan a tanulók gondolkodásánakjellemzőit is.