szerző:
Eduline

Milyen lesz a középiskolai központi felvételi matekból? Lehet-e számológépet használni, hány feladatot kell megoldani? Eldöntheti-e a vizsga eredménye a gimnáziumi vagy szakgimnáziumi felvételit? Mikor tartják a központi vizsgát?

Hány feladatot kell megoldani?

Összesen tíz feladatot kapnak a felvételizők. "A matematika feladatlapok nem kizárólag a tantárgyban tanultakat mérik, hanem ehhez kapcsolódóan a tanulók gondolkodásának
jellemzőit is. Az ismeretek alapeszközként szolgálnak a feladatok megértéséhez, a problémák megoldásához. Bizonyos feladatok megoldásának folyamatában a vizsgázónak többféle kompetenciát is mozgósítania kell. A feladatmegoldás sikerességében a tantárgyi ismeretek mellett fontos szerepet kaphat a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés, a koncentráló képesség, a figyelem összpontosítása és tartóssága. Fontos kompetencia az életkori sajátosságoknak megfelelő szintű írásbeli kommunikáció. Ebből következően elvárás a megoldások rendezett, olvasható, követhető írásos rögzítése is" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

A 2018-as középiskolai felvételi feladatsorait és megoldásait itt nézhetitek meg:

Megvannak a középiskolai írásbeli felvételi megoldásai: itt ellenőrizhetitek

Nyilvánosságra hozta a Oktatási Hivatal a négy és öt évfolyamos középiskolák központi írásbeli felvételijének feladatsorait és megoldásait. Nézzétek meg, hány pontot szereztetek. Az írásbeli eredményéről a vizsgát szervező középiskolák 2018. február 8-áig közvetlenül tájékoztatják a vizsgázókat. A diákok a vizsga részletes eredményeit is megnézhetik azon az értékelőlapon, amelyet a középiskolától kapnak meg.

Középiskolai felvétel: itt vannak a hat- és nyolcosztályos gimnáziumi feladatok és megoldások

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felvételi feladatsorait és megoldásait is nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. Hatosztályos gimnáziumok Magyar nyelv Matematika Nyolcosztályos gimnáziumok Magyar nyelv Matematika

Nyolcadikos tananyagot is számon kérhetnek?

Az Oktatási Hivatal szerint a feladatsorok összeállítói számolnak azzal, hogy a különböző iskolákban nem ugyanolyan ütemben haladnak a tananyaggal, ezért a feladatok elsősorban az adott évfolyamot megelőző évfolyam tematikus anyagára építenek.

©

Számológépet lehet használni?

Nem, csak vonalzót, körzőt, szögmérőt.

Hány percet kapnak a diákok a feladatok megoldására?

Negyvenöt percet.

Középiskolai felvételi lépésről lépésre: hol találjátok az iskolák teljes listáját?

Több tízezer diák (és szülő) áll komoly döntés előtt, néhány napja ugyanis már elérhetők a gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák felvételi tájékoztatói. Új cikksorozatunkban segítünk választani az iskolák közül, elmagyarázzuk a felvételi szabályokat, megmutatjuk a legfontosabb határidőket és a központi felvételi típusfeladatait. 1. rész: hol kereshettek iskolát?

Hány pontot lehet szerezni az írásbelin?

A matekteszt - csakúgy, mint a magyarból összeállított feladatsor - kitöltésével maximum 50 pontot szerezhetnek a diákok. Hogy ez mennyiben dönt arról, bekerül-e a diák a kiválasztott középiskolába, az az intézmény saját pontszámítási szabályitól függ. Általános szabály azonban, hogy ahol kötelezővé teszik magyarból és matekból (vagy legalább az egyik tárgyból) a központi írásbeli felvételit, ott a felvételi összpontszámának legalább 50 százalékát az írásbelin elért eredmény adja.

Ilyen lesz a 2018-as középiskolai felvételi magyarból: a legfontosabb infók

Milyen a központi középiskolai felvételi magyarból? Hány feladatot kell megoldani, és mikor lesz a 2018-as írásbeli? Ebben a cikkben minden infót megtaláltok. Hány feladatot kell megoldani? Összesen tíz feladatot, amelyből kilenc - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában - egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik.

Mikor lesz az írásbeli felvételi?

Ugyanazon a napon, mint magyarból: 2018. január 20-án tartják az írásbeliket - nemcsak a nyolcadikos diákok, hanem a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők is ezen a napon írják meg a tesztet.

Hol nézhetitek meg a tavalyi feladatsort?

Itt találjátok a 2017-es feladatsorokat matekból és magyarból, megoldókulccsal együtt.

Nagyon fontos határidő jön december elején, ezt nem szabad elfelejteni

Hamarosan itt a középiskolai központi felvételi vizsga, azonban addig van még pár teendő. Például leadni a jelentkezéseket. 2017. december 8-áig az Oktatási Hivatal honlapról letölthető tanulói jelentkezési lap benyújtásával kell jelentkezhettek az írásbeli vizsgára. Ez a jelentkezési lap csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal, amelyet a középfokú iskolákba való jelentkezésre kell majd használni.