szerző:
Eduline

Milyen a központi középiskolai felvételi magyarból? Hány feladatot kell megoldani, és mikor lesz a 2018-as írásbeli? Ebben a cikkben minden infót megtaláltok.

Hány feladatot kell megoldani?

Összesen tíz feladatot, amelyből kilenc - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában - egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik. "Megoldásukhoz a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretekkel kell rendelkezniük, valamint bizonyságot kell tenniük az életkoruknak megfelelő szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességekről és íráskészségről. A feladatok tehát a korábbi évfolyamokon tanultak alkalmazását kívánják meg, s elsősorban nem a nyelvtani ismeretanyag reprodukálását mérik, hanem az anyanyelvi készségek működésének színvonalát és az alapvető gondolkodási műveletekben való biztonság fokát (pl. felismerés, rendezés, tömörítés, következtetés, véleményalkotás). A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak" - áll a tájékoztatóban.

Az a bizonyos tizedik feladat

A legösszetettebb feladat a tizedik: a diákoknak megadott témáról, adott műfajban kerek, egész, lezárt szöveget kell fogalmazniuk. A fogalmazásnak a téma megtartása és a terjedelmi kívánalom mellett (ez évfolyamonként eltérő) az alapvető nyelvhelyességi, szerkesztési, helyesírási és stílusbeli követelményeknek is meg kell felelnie.

Milyen feladatokat kaptak az elmúlt években a diákok?

Gyakorlásképpen érdemes megoldani az elmúlt évek feladatsorait - a 2017-es teszteket itt találjátok.

Hány perc alatt kell megoldani a feladatsort?

A felvételizők a magyar nyelvi és a matematikai írásbelin is 45-45 percet kapnak - ezzel tantárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek.

Mikor lesz az írásbeli felvételi?

2018. január 20-án tartják az írásbeliket magyarból és matekból - azok a diákok is ezen a napon vizsgáznak, akik hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumban szeretnétek továbbtanulni. A középiskolai felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Nagyon fontos határidő jön december elején, ezt nem szabad elfelejteni

Hamarosan itt a középiskolai központi felvételi vizsga, azonban addig van még pár teendő. Például leadni a jelentkezéseket. 2017. december 8-áig az Oktatási Hivatal honlapról letölthető tanulói jelentkezési lap benyújtásával kell jelentkezhettek az írásbeli vizsgára. Ez a jelentkezési lap csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal, amelyet a középfokú iskolákba való jelentkezésre kell majd használni.