szerző:
Eduline

Több tízezer diák (és szülő) áll komoly döntés előtt, néhány napja ugyanis már elérhetők a gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák felvételi tájékoztatói. Új cikksorozatunkban segítünk választani az iskolák közül, elmagyarázzuk a felvételi szabályokat, megmutatjuk a legfontosabb határidőket és a központi felvételi típusfeladatait. 1. rész: hol kereshettek iskolát?

Nem ismeritek a saját városotok összes középiskoláját, arról pedig végképp nincs információtok, hol milyen osztályok indulnak jövő szeptemberben? Használjátok az Oktatási Hivatal keresőjét: többek között intézménynév, város, megye, képzéstípus és tanulmányi terület alapján is szelektálhattok.

Ez az a bizonyos kereső:

©

A tanulmányi terület maga a tagozat. A kereső nem tökéletes, beírtuk például, hogy "matematika", és kiválasztottuk Hajdú-Bihar megyét, így összesen tizenkilenc középiskolát dobott ki a rendszer. Ám a listában nemcsak a matematika tagozatos iskolák jelentek meg, hanem az összes olyan Hajdú-Bihar megyei iskola , amelynek leírásában szerepel a "matematika" szó. Ettől függetlenül ennél jobb keresőt jelenleg nem tudunk nektek ajánlani - ráadásul ez a hivatalos felület, úgyhogy használjátok sokat.

Fontos: az Oktatási Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy ebben a keresőben a középiskolai képzések legfontosabb - főként a felvételi eljárásra vonatkozó - jellemzőit találjátok meg. Emellett a szakgimnáziumi tanulmányi területek szövegében kizárólag a szakképzési évfolyamokon megszerezhető szakképesítések szerepelnek (szakképzési évfolyam a gyakorlatban az érettségi utáni 13. évfolyam). Azokról a szakképesítésekről, amelyeket a diákok az érettségi mellé kapnak majd, az iskolák saját oldalán találtok infókat.

Ha bővebb tájékoztatásra van szükségetek (márpedig garantáltan nem tudtok majd dönteni egy-két információ alapján), egyébként is érdemes megnézni az itt kiválasztott iskolák honlapját. Október 20-ig ugyanis minden középfokú iskola közzétette részletes felvételi tájékoztatóját, amelyben a jövő szeptemberben induló osztályok mellett azt is megtudhatjátok, milyen felvételi feltételeket szabtak az intézmények, például kötelezővé tették-e a központi felvételin a részvételt, tartanak-e szóbeli felvételit stb.

Ezeket a határidőket nem szabad elfelejteni: középiskolai felvételi legfontosabb dátumai

Mikor írják meg a hat-, nyolc-, négy- és ötosztályos középiskolákba jelentkezők a központi felvételi tesztet, és mikor van pontosan a jelentkezési időszak? 2017. október 20. A középfokú iskoláknak, kollégiumoknak eddig a napig nyilvánosságra kell hozniuk a honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. 2017. október 31. Október végéig az általános iskola tájékoztatja a nyolcadik évfolyamos tanulókat a felvételi eljárás rendjéről.