szerző:
Eduline

Túlterheltek a gyerekek és a tanárok, az iskola nem készít fel az életre, a mai fiatalok pedig kezelhetetlenek – ez derül ki abból a reprezentatív kutatásból, amelyet a Republikon Intézet készített a 24.hu megbízásából a magyar oktatás problémáiról.

©

A 24.hu azt írja, csupán a válaszadók 20 százaléka tartja helyesnek, hogy az iskolák többségének irányítását és üzemeltetését az állam közvetlenül végzi, 41 százalék azt gondolja, az iskolák irányítását és üzemeltetését meg kell hagyni az önkormányzatoknál, helyi közösségeknél.

A választók körülbelül ötöde gondolja úgy, hogy a kormánynak mindent meg kell tennie az egyházi iskolák támogatásáért, 34 százalék viszont felháborítónak tartja, hogy a kormány előnyben részesíti az egyházi iskolákat. Közülük ráadásul 23 százalék rendkívül aggasztónak tartja az állam kettős mércéjét.

A megkérdezettek 34 százaléka inkább pozitívan áll a mindennapos testneveléshez, 32 százalékuk ellenzi. A kötelező hit- és erkölcstannak még jobb a fogadtatása, csak a választók 28 százalék tartja feleslegesnek, 35 százalék szerint viszont egyáltalán nem okoz problémát.

A válaszadók 62 százaléka szerint a diákok túlterheltsége komoly vagy nagyon komoly problémát okoz, és mindössze 8 százalék gondolja úgy, hogy nincsenek túlságosan leterhelve a gyerekek az iskolában. A magyarok 60 százaléka úgy gondolja, hogy a mai diákok fegyelmezetlenek, kezelhetetlenek, ezért a tanárok nem tudják rendesen végezni a munkájukat.

Nulladik óra: az oktatási államtitkárság szerint az iskolák döntenek

Az iskolák döntenek arról, berendelik-e nulladik órára a diákokat - közölte az oktatási államtitkárság. A nevelési-oktatási intézményekben a reggel nyolc óra előtt kezdődő tanítási órát - az iskolaszék, ennek hiányában az iskolai szülői szervezet, közösség és az iskolai diákönkormányzat véleményének kikérésével - legfeljebb negyvenöt perccel korábban lehet megkezdeni.