szerző:
Eduline

Már az iskolakezdési nagy dömping küszöbénél járunk. Mennyit költenek a szülők? Hányadikas diák jelenti a legnagyobb kiadást?

Az első osztályosok beiskolázása jelenti a legnagyobb anyagi megterhelést a szülőknek, pláne a nagycsaládosoknál - írja a Pénzcentrum, hozzátéve: egy 2016-os GfK-s felmérés szerint az általános iskolát kezdő gyermek átlagosan 84 ezer forintba kerül - de ebbe már benne vannak többek között az informatikai felszerelések és a bútorok árai is.

Egy felsőbb tagozatra járó gyermek iskolakezdését persze már jóval olcsóbban, akár 15 ezer forintból is meg lehet úszni a felmérés szerint, persze akkor, ha nem a legújabb, legmenőbb és egyben legdrágább dolgokat vesszük le a polcról.

Az iskolakezdés költségei egyébként az első, az ötödik és a kilencedik osztályban a legmagasabbak, hiszen ilyenkor több új tanszerre, esetleg új ruhákra is szükség lehet. Ettől függetlenül azonban nem érdemes mindig mindenből újat vásárolni, csak azért mert már nem az a legdivatosabb - javasolja a Pénzcentrum. Ezenkívül az is a tanácsok között szerepel, hogy érdemes összehasonlítani az árakat pl webshopokban, ezzel is felmérve a különböző árakat, termékeket.

Egyetemi tanévkezdés: meg kell húzni a nadrágszíjat

Önköltség, tankönyvek, gólyatábor, albérlet vagy kollégium - mekkora kiadásal jár az egyetemi-főiskolai tanévkezdés? Utánajártunk. A legnagyobb falat: a tandíj Ha nem állami ösztöndíjas helyre kerültetek vagy kerültök be, az egyik legnagyobb kiadás az önköltség lesz félévente. Ha ezt nem saját zsebből szeretnétek kifizetni, felvehetitek a diákhitel 2-t.