szerző:
Eduline

Pontot tett a számháború végére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az egész oktatási ágazat nem 100, nem 130 vagy 143, hanem 270 milliárddal kap többet jövőre. Az elmúlt évek alultervezettségének mehet elébe a kormány a vártnál nagyobb bővítéssel, de jövőre még marad a Klik intézménye is.

©

Kicsit alámerülünk a számok tengerében, hiszen elkészítette a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. Az oktatásban évek óta rendszeres alultervezettség volt jellemző, alkalmanként megdöbbentő számokkal. Ebben benne van, hogy a kormánynak is ki kellett tanulnia, hogy mennyi kellhet a Klik működésére, a hiányt rendszeresen a költségvetési tartalékból pótolta, ha nem is mindet - elég csak a jelenlegi állapotokat nézni.

A problémát az okozza, hogy a 2016-os költségvetés is úgy készült el, hogy még nem fejeződött be 2015-ben a 2014-es év zárszámadása. Bár hozzávetőleges összegekkel tudott számolni a kormány, mégis alaposan alálőttek korábban. A 2017-es költségvetésben az oktatásnál megtörnék ezt a gyakorlatot, ugyanis a tegnap bejelentett 270 milliárdos forrásbővülés egyensúlyi helyzet kialakítására is elegendő lehet.

Az Állami Számvevőszék 2015-ben figyelmeztette a kormányt a 2016. évi költségvetés benyújtásakor, hogy a korábbi években is 8 százalékkal alul tervezték a rendszer költségeit - ekkor ugye még nem állt rendelkezésre az ÁSZ-nak sem a 2014-es zárszámadás, amiben látszik, hogy nem 8, hanem 19 százalékos volt a valós kiadás, ez hatalmas alultervezés. A hiányt a költségvetés tartalékából és átcsoportosításokból próbálta a kormány fedezni, de ez is csak arra volt elég, hogy 17 milliárdon tartsa a Klik adósságait, amit 2016. év elején már nem tudtak tovább tologatni.

A rendezés kedvéért a Klik év végére tervezett költségvetéséből hoztak előre 37 milliárdot. Ez az összeg természetesen hiányozni fog az idei költségvetésből, de Palkovics László korábban úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy ennek meg van a fedezete. Ekkor már arról szóltak a hírek, hogy a korábban bejelentett 100 milliárdos forrásbővülés helyett 130 juthat majd oktatásra, vagyis a 2016 végén keletkező hiányt egyszerűen áttolták a 2017-es költségvetésbe. Később ezt a számot már 143 millárdra módosították.

A 143-ból nagyjából 100 milliárd egy része adósságrendezésre, a fenntartói rendszer átalakítására szánják. Ez az összeg már magában foglalta volna a 2013-ban elfogadott pedagógus életpályamodellben meghatározott fizetésemelést, valamint a közelmúltban kihirdetett oktató-nevelő munkát segítők bérrendezését is. Varga Mihály az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában bejelentette, hogy 240 milliárd a teljes forrásbővülés. Később a Klik átalakításáról, nem megszüntetéséről beszélt:

Teljesen mindegy, hogy Klik-nek nevezzük, vagy nem Klik-nek

- fogalmazott a miniszter. Ezt magyarázza az is, hogy a Klik még tételesen szerepel a jövő évi költségvetésben is, közvetlen kiadásait 540 milliárd forintban határozták meg., ami a fentebbi táblázatban található adatok szerint kevesebb, mint a 2016-os tervezetben volt. Érdekesség, hogy a megszüntetésre ítélt Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet is szerepel a listán 5 milliárdos költségvetéssel.

A felsőoktatásra a tervek szerint 43 milliárd forintos forrásbővülést ígért a kormány a keretből, így elérheti a rendszer finanszírozása a 240 milliárdot. Korábban beszámoltunk Nahalka István oktatáskutató számításáról, hogy ez az összeg is alacsony. 2003-ban a felsőoktatás finanszírozása 210 milliárd volt, az infláció miatt így a 2017-es 240 milliárd valójában csak 144-nek felel meg.

Összesen tehát 143 milliárd extra forrás sorsáról tudunk biztosan, hogy mire költheti a kormány a tervezett 270-ből az oktatásban jövőre. A 240-ből fennmaradó 97 milliárdot így egy kielégítőbb rendszer működésére lehet fordítani, azaz az oktatás közelebb kerülhetünk ahhoz az állapothoz, hogy ne hiányozzon a kréta a termekből.

A források pontos felhasználásáról egyeztetésekbe kezd az NGM és az EMMI a szakszervezetekkel és a többi szakmai érintettel, hogy bérfejlesztésre, működésre és fejlesztésre pontosan mennyit fordítsanak.

Az érdekesebb tételek között található:

  • Az EMMI egyébként is külön támogatja a hittan és erkölcstan oktatását, de a költségvetési törvény szerint saját tartaléka terhére további forrsáokat is fordíthat erre.
  • A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar nappali tagozatos ösztöndíjas hallgatói pénzbeli juttatásának normatívája 308 000 forint/fő/év.