szerző:
Eduline

A CKP szerint elfogadhatatlan, hogy Húsvétkor kellett volna a nagyon is lényeges változtatásokat hozó módosító javaslatot véleményezni.

©

Április 13-án, azaz az iskolai szünidő első napjában került fel a kormány oldalára egy törvénymódosító javaslat, amit az érintetteknek máig lett volna lehetőségük véleményezni - hívja fel a figyelmet a Civil Közoktatási Platform.

Az oktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés tervezet című dokumentum több lényeges módosítást is tartalmaz a sajátos nevelési igényű gyerekek és az őket oktatók számára, ezért tartja a CKP elfogadhatatlannak, hogy a szünetben volt csak idő véleményezni a tervezetet.

A tervezet a következőket tartalmazza:

- megszűntetnék annak a lehetőségét, hogy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) diákokat – ide tartoznak a diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás tanulók is – a nevelési tanácsadó javaslatára fel lehessen menteni az érdemjegyekkel való osztályzás alól

- a jövőben már nem csak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak

- az ország bizonyos régióiban, illetve meghatározott szakmai területeken pedagógus végzettség nélkül is lehetne tanítani.

A CKP álláspontja szerint erre az oktatók nem készültek fel. A szervezet szerint a kormány a módosítással gyakorlatilag beismerte, hogy az életpálya modell megbukott, mivel tömegesen hagyják el a szakemberek a pályát, és a helyüket már nem tudják megfelelően betölteni.