szerző:
Unyatyinszki György

Bár a decentralizációt hangoztatja a kormányzat, a megmaradt önkormányzati tulajdonú iskolák államosítása távolról sem ezt mutatja, ki is akadtak az önkormányzatok.

Pásztó már visszakérte iskoláit, most mégis államosítanák.
©

A Köznevelési kerekasztal keddi találkozóját követően az oktatási államtitkárság úgy módosítaná a közoktatási rendszert, hogy felszámolná az önkormányzati-állami működtetői rendszert. A rendszer eddig kettős volt, a fenntartó a Klik volt, ő fizette például a tanárokat, vásárolták a krétát (elvileg), ezzel szemben az iskolák működtetői többnyire az önkormányzatok maradtak, ők feleltek például azért, ha hullott a vakolat, vagy betört egy ablak.

Az épületek és az infrastruktúra az iskolák 55 százalékában az önkormányzatoké - egyelőre. A kormány államosító törekvése nem egyértelmű, hogy kisajátítanák az önkormányzati tulajdont, vagy ingyenesen használatba vennék - mint azt a magániskoláknál(!) tervezik. A hvg.hu-nak tett fel költő kérdést Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere:

"Ezentúl vendégek leszünk a saját iskolánkban?"

Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke közleményükben úgy fogalmazott, hogy "esztelen és veszélyes" a kormány terve, melynek nem érti a logikáját. Utóbbi kijelentését az indokolja, hogy az az önkormányzatok, akik még 2012-2013-ban adták át az államnak az iskoláikat, hozzájárulást kellett fizetniük a költségekhez. Ez az összeg azonban rendre magasabb volt, mint amiből az önkormányzatok korábban egyedül működtetté az iskoláikat. Siklós, Pásztó, Bátaszék önkormányzata is 30-40 millió forintot spórolt, hogy visszakérte az iskoláját.

Pásztó korábban visszakérte az államtól az iskoláját, így mikor Dömsödi Gábor polgármester úgy nyilatkoztik, hogy

Itt van most ez az iskolaüzemeltetés ügy. Vagyis ennek az elvétele az önkormányzatoktól. Na, ezt sürgősen el kéne felejteni!

azt lehet, hogy érdemes megfontolni.

A témában ajánljuk

Tehát, az önkormányzatok olcsóbban működtették az iskoláikat eddig, nem mellesleg a nagyobb önkormányzatok kielégítőbben tudták ellátni az intézményeket, mikor a Kliknél már jelentkeztek az ellátási gondok. Fábri István csömöri polgármester azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a Klik csak a minimumra törekedett: megvonták az ingyenes táboroztatást, leépítették a diákok programjait is, valamint más szakmai kiadásokat is csökkentettek.

Ebben a közegben előfordult, hogy az önkormányzatoknak kellett besegítenie a Kliknek, hogy rendezett mederben folyjon az oktatás. Joggal merül fel a kérdés, hogy, mikor Lázár János miniszter, vagy az oktatási államtitkárság a "vegyes rendszer kudarcáról" beszél, akkor a Kliknek milyen szerepet tulajdonítanak?