szerző:
Eduline

Több, mint 200 köznevelési intézményben nincs központi internetszolgáltatás, ahol pedig van, sokszor arra sem elég a sávszélesség, hogy egy osztálynyi gyerek egyszerre használja a netet – írta a Népszabadság.

©

Mint azt az Eduline is megírta, digitálisan írástudatlan a 15 éves diákok 60 százaléka, és komoly hiányosságok vannak az oktatási rendszerben és a digitális eszközhasználatban is Magyarországon annak ellenére, hogy néhány éven belül minden munkahely digitális munkahely lesz.

A Népszabadságban ma megjelent cikk szerint ezen azonban nincs mit csodálkozni annak tükrében, hogy 205 köznevelési intézményben még csak központi internetszolgáltatás sincs. Nemcsak kistelepüléseken, hanem megyeszékhelyeken, sőt, Budapesten is találni ilyen iskolát.

Több helyen mobilinternetet használnak az alkalmazottak, ami oktatásra alkalmatlan. Arról is hallani, hogy a lista nem teljes, mivel – hiába a centralizálás – nem minden iskola szolgáltatott adatot.

Az iskolai internetszolgáltatás színvonala a kezdetben kiváltságosnak tűnő helyeken sem tartotta a lépést a technológiai fejlődéssel. Ma már az is előfordul, hogy a gyerekek hoznak létre hot spotot – vezeték nélküli hozzáférési pontot – a mobiltelefonjukon azért, hogy egy tanórán internetezni tudjanak.

Ezeket érdemes megnézni

Ezek a friss diplomások jobbnál jobb állások közül válogathatnak

Ez most a legmenőbb tábor: tanuljatok programozni a nyáron

Indul az első, lányoknak szóló programozó bajnokság

Trükkök, amelyekkel gyorsabban megy a beadandóírás is

A kormány most azt ígéri, 2016 végére minden köznevelési intézményben lesz központi internet. Ezért a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) felel, amely két és fél éve kapta feladatul a Sulinet működtetését. A program nagyjából kétezer-ötszáz településre jutott el, ám három-négyszáz olyan község, ahol van iskola, kimaradt belőle.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!