szerző:
Eduline

A XIV. kerületi Herman Ottó Általános Iskola, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola, a IV. kerületi Megyeri Úti Általános Iskola, a Gazdagrét - Törökugrató Általános Iskola is Budapest húsz legjobban teljesítő általános iskolája között van a Hétfa Kutatóintézet számításai alapján. A kutatók a 2008 és 2015 közötti matematikai és szövegértési kompetenciamérés adatait dolgozták fel.

©

"Eredményeink azt mutatják, melyik iskolák diákjai érik el a legjobb eredményt az országos kompetenciamérésen, ha a gyerekek társadalmi hátterének hatásait statisztikai módszerekkel kiszűrjük az adatokból (...) Budapest 23 kerülete közül 14 kerületből került be iskola a legjobbak közé. A lista sokszínűsége is jól mutatja, hogy nincs nagybetűs tökéletes iskola, nincs általános recept vagy működésforma" - olvasható a Hétfa Kutatóintézet magazinjában, az Összképben.

A lista az országos kompetenciamérések 2008 és 2015 közötti eredményeire épül - a kompetenciaméréseket 2006 óta ugyanis minden év májusában megírják a hatodikosok, a nyolcadikosok és a tizedikesek matematikából és szövegértésből. A tesztek nem a tárgyi tudást mérik, hanem  azt, hogy a diákok az iskolában tanultakat tudják-e alkalmazni. A diákok egy ún. tanulói kérdőívet is kapnak, azt a szüleikkel együtt töltik ki - ebben a tanuló szociokulurális hátteréről szerepelnek kérdések, de a válaszadás önkéntes.

Budapest 20 legjobb általános iskolája

A kutatóintézet a hatodikosok kompetenciamérésének eredményeit használták a számításokhoz, a következő listákon abc-sorrendben szerepel a 20 legjobb eredményű budapesti általános iskola.

©
©

Mitől jó egy általános iskola?

A kutatási összefoglaló kiemeli: a kompetenciaeredmények csak egy lehetséges dimenzióját tükrözik az iskolában folyó munkának. "A számok nem szólnak arról, hogy milyen az iskolai légkör, a gyerekek szívesen mennek-e reggel iskolába vagy milyen lelki-pszichológiai nevelésben részesülnek. Kizárólag a felmérések és a nyers számok alapján hiba lenne kinevezni a nagybetűs legjobb iskolát, hiszen a gyerekek különbözőek, s más-más környezet és nevelési módszer nyújtja számukra a biztonságos fejlődést. Az objektív mutatók szerint a legjobbak között lenni azonban megkérdőjelezhetetlen teljesítmény" - írják.

Itt a 2017-es középiskolai rangsor: a legjobb gimnáziumok és szakgimnáziumok

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium és a Toldy Ferenc Gimnázium vezeti a HVG 2017-es középiskolai rangsorát. Már az újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról és szakgimnáziumáról.