szerző:
Rodler Lili
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár még mindig a kezdeti fázisban jár a folyamat, egyértelműen csökkent az ételmaradék és a gyerekeknek is több idejük van az ebédre.

Jött, látott és egyelőre győzött a szabadszedéses (svédasztalos) menza a II. kerületi Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban. Bár nemrég indult el hivatalosan a rendszer, zömében pozitívak a visszajelzések a diákoktól és az iskolától is – osztotta meg a hírt Őrsi Gergely, a kerület polgármestere, a Facebook-oldalán.

 

Elindult az első szabadszedéses (svédasztalos) menza a II. kerületben, a kezdeti tapasztalatok alapján a Csík Ferenc...

Posted by Őrsi Gergely on Monday, May 12, 2025

A projektet magát, már márciusban kezdték előkészíteni. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban és az említett Csík Ferenc gimiben már elindult a menza rendszer, és idén még a Klebelsberg Általános Iskola és Gimnáziumban szeretnének áttérni rá. Ha mindenhol beválik, akkor pedig a kerület többi iskolája is áttérhet a svédasztalos menzára.

Hogy miért jó a szabadszedéses menza?

„A rendszer alapja, hogy mindig van választási lehetőség, és mivel maguknak szednek a gyerekek, kevesebb ételmaradék termelődik, nem alakul ki az ebédlőben nagyobb torlódás, így hamarabb jutnak ételhez, és több idejük marad azt elfogyasztani, nem kell a szünet nagyobb részét sorban állással tölteni.” – fogalmazta meg a polgármester a posztban.

A szabadszedéses étkeztetés projekt 2023 óta van jelen Magyarországon a HunGast jóvoltából, kísérleti jelleggel. Tavaly februárra a pozitív visszajelzések miatt elhatározták, hogy szeretnék ezt általánossá tenni az intézményekben. Tavaly szeptember óta összesen 40 intézményben van jelen a kísérleti projekt.

A pozitív visszajelzések ellenére akadtak olyanok is, amik a svédasztalos étkeztetés ellen szóltak. Sokan a rövid időt kritizálták, hogy nem jut idő minden gyerekre, amíg válogat, mások pedig az ételek minőségét és a kicsi választékot emelték ki, illetve aggódtak az allergének miatt.

Mivel a rendszer tesztjellegű, ezért igyekeznek kiszűrni a lehetséges buktatókat és megoldást találni rájuk. Viszont annyi biztos, hogy egyelőre ténylegesen több a pozitív tapasztalat és az ígértek szerint kevesebb az ételmaradék és a gyerekek is elégedettebbek az ebéddel.