szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az indoklás szerint "költséghatékony és zavartalan tankönyvellátás biztosításához" erre van szükség.

A jövőben már nemcsak az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel (Kello), hanem egy külső gazdasági társaságot is bevonva intézné a kormány a tankönyvek előállításával, és az iskolai tankönyvrendelés lebonyolításával kapcsolatos feladatokat – írja a Népszava. A köznevelési törvény nemrégiben elfogadott módosításával ugyanis felhatalmazást kapott a kormány arra, hogy rendeletben jelöljön ki gazdasági társaságokat az említett feladatokra.

Az Emmitől úgy tudja a lap, hogy az említett gazdasági szervezet nyomdai feladatokat láthat el. Az minisztérium szerint ilyen társaság kijelölésére most nem volt szükség, mert „az idén szeptembertől használatos tankönyvgyártás rendben zajlik”.

A módosítás indoklásában oktatáspolitikai és minőségi szempontokra hivatkoznak, de a Népszava forrásai szerint ez hasonló lehet, mint az egyetemek alapítványi kiszervezése. "Egy, a jelenlegi kormányhoz hű társaságnak az állami tankönyvállomány szerzői jogait is könnyedén átadhatják. Ez a társaság aztán akár egy kormányváltás után is ragaszkodhat ahhoz, hogy az utóbbi években bevezetett könyvek kerüljenek az iskolákba" - írja az oldal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!