szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten kiderült, hogy nemcsak az állami, hanem az egyházi és magánintézmények tanárait is tesztelik koronavírusra. Az oktatási szakszervezetek azonban további kiegészítéseket követelnek.

A november 11-től bevezetett rendkívüli intézkedések alapján megszűnt a személyes oktatás a középiskolákban és az egyetemeken, nyolcadik osztály felett digitális tanrendre álltak az iskolák. Az őszi szóbeli érettségiket, a szakmai vizsgákat, valamint a központi írásbeli felvételi vizsgákat a hagyományos módon tartják meg, de betiltották a szalagavató ünnepségeket, és átmenetileg felfüggesztik a pedagógusminősítéseket is. 

A Magyar Nemzet szerint a tanári szervezetek elégedettek az intézkedésekkel, mégis rengeteg kiegészítés érkezett tőlük az utóbbi napokban. Többek közt védőfelszereléseket és veszélyességi pótlékot kérnek. A Pedagógusok Szakszervezete pedig annyire "elégedett" a döntésekkel, hogy egyenesen a szigorúbb, több mindenre kiterjedő járványügyi szabályok bevezetése melett kampányol.

Alapvetően szeretnék, ha az igazgatók jogköre bővülne javasolják, hogy a fenntartóval és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal való egyeztetés után az intézményvezetők maguk is dönthessenek kéthetes bezárásról vagy digitális átállásról. Visziont a lista, amiben összeszedték kiegészítéseiket, még nem ér véget: ingyenes utazást kérnek, szeretnék, hogy a 250 óra tanulói hiányzás szabályát függesszék fel és a közelgő középiskolai felvételik szabályait ideiglenes jelleggel, de azonnal át kell alakítani a járvány miatt.

A Nemzeti Pedagóguskarnak (NPK) és akadtak kiegészítéseik a most meghozott szabályokkal kapcsolatban, a tesztelésekkel kapcsolatban azt mondták, első körben mindenképpen a hatvan év felettieket, a valamilyen alapbetegséggel küzdőket, valamint a gyógypedagógiai intézményekben dolgozók fertőzöttségét kell ellenőrizni. Illetve a táppénz problémák miatt javasolják, hogy a karanténba kerülő, de nem beteg tanárok otthonról küldhessenek tananyagot, vagy online órát tarthassanak.

És a neheze úgy néz ki, még hátravan. Ez derül ki az ADOM Diákmozgalom által észített felmérésből is, amelyben kikérte a diákok, a szülők és a tanárok véleményét a tavaszi digitális oktatásról. A válaszadók 20,8 százaléka szerint a személyes kontaktus hiánya volt a legnehezebb a tavaszi időszakban, de többen említették a távoktatás alacsony hatékonyságát (19,4 százalék) és a technikai nehézségeket is. 

A PSZ további szigorításokat követel az oktatásban

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) húsz pontban foglalta össze a követeléseiket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!